Solformørkelse i dag

I dag glir månen inn foran solskiva, og skygger for lyset fra stjerna vår. På Svalbard er solformørkelsen total.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik så det ut da det var solformørkelse i Australia i 2002 (Foto: Gitte Rydberg)"

Klokka 11.47 i dag er det total solformørkelse på Kvitøya ved Svalbard. Men også vi i fastlands-Norge kan få med oss litt av hendelsen. I Nord-Norge vil månen dekke omtrent 80 prosent av solskiva, og i Sør-Norge rundt halvparten.

Med solformørkelsesbriller eller tilsvarende utstyr kan man se hvordan månen glir over solskiva. I Nord-Norge vil det dessuten bli litt mørkere og lyset vil bli stikkende og fargeløst, i følge en pressemelding fra nettstedet astronomi.no.

Her finnes informasjon om når fenomenet inntreffer på ulike steder i landet.

I forbindelse med solformørkelsen har en rekke organisasjoner innenfor astronomi, realfag og teknologi gått sammen om et arrangement i Frognerparken i Oslo. Der vil det bli vist bilder fra flere steder hvor formørkelsen er total.

To fly

Begivenheten får dessuten to norske fly på vingene.

Forsvaret sender opp et av sine Orion-fly, som skal filme formørkelsen, og blant annet sende live-bilder til tilskuerne i Frognerparken.

Samtidig er et knippe av de aller mest entusiastiske soltitterne også i lufta.

Et charterfly fra SAS tar med seg 120 passasjerer, og flyr med måneskyggen 11 kilometer over bakken.

Passasjerene vil oppleve at skyggen tar igjen flyet slik at det blir mørkt midt på dagen. Stjernene vil kommer til syne mens sola fortsatt skinner svakt i horisonten. I tillegg vil koronaen – strålekransen rundt sola – kunne sees som en ring av metallaktige farge, skriver astronomi.no.

Spesielle briller

Selv om opplevelsen nok blir en smule mindre spektakulær på bakken i fastlands-Norge, er det altså godt mulig å få med seg hendelsen med et par solformørkelsesbriller.

Dette er spesielle briller som gjør at du kan se rett på sola, i følge Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Men vær forsiktig. Mørke sveisebriller eller eksponert film stenger ikke ute nok av de skadelige strålene fra sola. Og selv om du bruker solformørkelsesbriller, bør du helst ikke se på sola i mer enn korte stunder av gangen

Men stiller du deg under krona på et løvtre, vil du kunne se massevis av delvis formørkede soler.

Lenker:

Tabell over når solformørkelsen inntreffer på ulike steder.

www.astronomi.no

Powered by Labrador CMS