I løpet av 4,5 milliarder år har planeten Tellus gått fra en brennende varm og voldsom fødsel til å bli en vakker og levende blå klode. Men utviklingen mot en utbrent kullklump som slukes av Sola er allerede i gang.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Dersom vi ser på jordklodens levetid - fra fødsel til undergang - som en formiddag i sola, er klokka allerede blitt 04:30.
Klokka 05:00 vil plantenes og dyrenes én milliard år lange eksistens være over. Klokka 08:00 fordamper havene. Klokka 12:00 - etter 12 milliarder år - har sola blitt en rød kjempe, og sluker hele planeten. Alt bevis for at Jorda noen gang har eksistert er smeltet bort.
Molekylene og atomene som en gang var Jorda slynges ut i verdensrommet, og vil kanskje være med på å danne andre planeter.
Et fantastisk sted i en fantastisk tid
- Vi bor på et fantastisk sted i en fantastisk tid. Det er sunt for folk å forstå hvilken skatt dette er i tid og rom, og å sette pris på og beskytte miljøet så mye som mulig, sier astrofysiker Donald Brownlee fra University of Washington.
- Planetens forsvinning er fremdeles 7,5 milliarder år unna, men folk bør tenke på verdens skjebne, og ha en realistisk forståelse for hvor vi er på vei hen, fortsetter han.
Brownlee mener at vi lever nært eller like etter jordens biologiske høydepunkt. Til slutt vil planetens evolusjon reverseres, og livet slik vi kjenner det vil reduseres helt til det bare er de enkleste livsformene som gjenstår. Jordens framtid kommer til å være et ekko av vår prehistoriske fortid.
Jordas biografi
Sammen med paleontologen Peter Ward har Brownlee forfattet en biografi om jordkloden, som appellerer til vår sans for apokalypser. Boka heter The Life and Death of Planet Earth, og kombinerer dagens kunnskap om planeter og stjerner med kunnskapen om livet på Jorda.
En vitenskapelig basert dommedagsprofeti kommer fram i forfatternes forklaring på hva som gjør Jorda til en beboelig kosmisk oase.
Vi lever i en tid hvor Jorda er i sin beste alder, og menneskene her er i stand til å undersøke planetens fødsel og kreftene som til slutt kommer til å forårsake planetens død.
I dag har forskerne kunnskap om syklusene på Jorda, og muligheten til å skimte de grove trekkene av Jordas framtid.
Astrobiologi
Ward og Brownlee gir et glimt av hvordan den siste halvparten av Jordas levetid kommer til å se ut, og hva som kommer etterpå. De opererer innenfor et nytt felt som har fått navnet astrobiologi; vitenskapen om hvordan planeter og organismer lever og dør.
Atrofysikeren kan fortelle oss om hvordan andre verdener der ute går under, mens paleontologen kan fortelle oss om “verdener” som allerede har tatt slutt på vår egen planet, for eksempel dinosaurenes verden.
Boka er en oppfølger til den omdiskuterte bestselgeren Rare Earth, som forfatterparet presenterte i 2000. Her la Ward og Brownlee fram teorien om at enkle former for liv er relativt vanlig i universet, men komplisert jordlignende liv er ytterst sjelden.
Mikrobene vil råde
Årets bok forklarer hvordan myriaden av liv på Jorda slik vi ser den i dag, kom etter en lang periode hvor mikrobene dominerte. Forfatterne hevder at det kompliserte livet til slutt vil forsvinne, og at mikrobene igjen vil være den eneste livsformen.
Annonse
Høyere livsformer vil forsvinne mye på samme måten som de ble til; økosystem for økosystem, mener Ward og Brownlee.
Til slutt vil den brennende heten drive skapningene på land ut i havet, og de som klarer å tilpasse seg vil overleve en stund. Så vil også havene bli for varme til at kompliserte livsformer kan fortsette å eksistere.
Det siste livet kan komme til å ligne det første livet - en encellet bakterie, en overlevende etterkommer etter alt som var før. Til slutt utslettes mikrobene også.
Vanskelig å flytte
Forfatterne ser ikke lyst på muligheten for at menneskene skal klare å flytte til en annen beboelig planet ett eller annet sted i universet. Selv om man skulle klare å oppdage et slikt sted, ville det nemlig være forferdelig vanskelig å komme seg dit.
Forskjellige romsonder som vi sender ut i verdensrommet kan overleve Jordas ødeleggelse, og forfatterne mener at bare noen få gram med materiale kan bære DNA-prøver fra alle mennesker.
Men det er ikke sannsynlig at menneskene kommer til å overleve. Lenge før planeten møter sin endelige undergang vil miljøet blir vanskelig, og til slutt umulig, for mennesker å eksistere i.
Sola dør
Sola er en stjerne, og alle stjerner dør til slutt. Når Sola går tom for brennstoff - hydrogen - vil tyngdekraften få kjernen til å kollapse. I det kjernen trekker seg sammen, varmes den opp.
Dette varmer opp de øvre lagene på Sola, slik at de utvider seg. I det de ytre lagene utvider seg, vil Solas radius øke, og den vil bli til det vi kaller en rød kjempe.
Etter dette vil kjernen utvide seg og kjøles ned. De øvre lagene vil utvide seg mer, og slynge ut materiale som vil samle seg rundt den døende stjerna og danne en planetær stjernetåke.
Til slutt kjøles kjerna i Sola ned til å bli en hvit dverg. Stjerner som Sola lever bare noen få millarder år.
Annonse
Jorda slukes
I det sola blir varmere og vokser i størrelse, kommer den først til å sluke Merkur og Venus, som ligger tettere inntil den glødende kula enn Jorda. Det er mulig at Sola vil slutte å vokse akkurat før den når Jorda, men uansett vil planeten bli et svært uvennlig sted.
Mer sannsynlig er det at sola kommer til å sluke Jorda også, og skade alle de kjemiske forbindelsene mellom molekylene før den sender de individuelle atomene ut i verdensrommet. Til slutt vil Mars være planeten nærmest sola.
På Mars vil den falmende sola kaste en glød som minner om månens skinn på jorda.
Jordens plass i sola
Men altså, alt dette ligger 7,5 millarder år fram i tid, sånn rundt regna, og innen den tid er det mange ting som vil ha tatt slutt på jorda.
Den siste dinosauren forsvant for lenge siden. Den siste elefanten, det siste treet, den siste blomsten, den siste isbreen, det siste havet og det siste livet kommer til å møte sin siste dag.
- Det er en sunn ting å tenke på stedet Jorda blant andre planeter, og på den plassen jorda har i Sola. Sola gav liv, og kommer til slutt til å bringe død, skriver forfatterne.
Bøkene:
The Life and Death of Planet Earth Peter D. Ward og Donald Brownlee Times Books 2003 256 sider ISBN: 0805067817
Rare Earth Peter D. Ward og Donald Brownlee Copernicus Books 2000 ISBN: 0387987010