Mange forskere prøver å finne ut hvordan universet egentlig ser ut. Nå lanseres teorien om at vi lever inne i noe som ligner en "fotball". Selvsagt, vil kanskje de mest fotballinteresserte av oss mene.
Elisabeth KirkengAndersenjournalist
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er franske og amerikanske forskere som legger fram denne teorien i en artikkel i tidsskriftet Nature.
Nye data fra en av satellittene til NASA, den såkalte Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) ligger bak.
380 000 år
WMAP kan se tilbake i tiden, nærmere bestemt til den gangen universet bare var 380 000 år gammelt. Det er den kosmiske bakgrunnstrålingen, eller ekkoet fra Big Bang, som forskerne har brukt for å komme fram til fotballformen. Og året 380 000 er ingen tilfeldighet.
- Universet var svært varmt og tett i begynnelsen. Dette gjorde at gassen var ugjennomsiktig som en ildrød grøt. Først når gassen kjølnet til vel 3 000 grader celsius ble den gjennomsiktig. Og dette skjedde da universet fylte 380 000 år. Det er den strålingen som ble frigitt da, vi ser i dag, sier stipendiat Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo.
Svingninger
Argumentasjonen til forskerne bak fotballteorien går som følger:
Dersom universet er flatt og uendelig, vil svingningene i denne bakgrunnstrålingen være i form av alle bølgelengder. Hvis du for eksempel ser for deg et hav der svingningene er bølger, så vil bølgene variere fra veldig små til kjempestore.
WMAP så imidlertid ingen kjempestore bølger. Ergo kan ikke universet være flatt og uendelig, mener forskerne. Dermed må det være endelig med en kurvet form.
Fotballform
Og hva er endelig med en kurvet form? Selvsagt er det en fotball, eller mer presist en Poincaré dodekaeder som består av 12 kurvede femkanter satt sammen.
Hvis du ikke er helt kjent med dodekaeder, kan du bare tenke deg den gamle typen fotball som består av svarte og hvite felter, og så skjønner du tegninga.
Dodekaederet passer dataene perfekt, uten den minste finjustering, slår forskerne fast. De håper på flere data fra WMAP, og ikke minst fra den etterfølgende Planck-satellitten som skal sendes ut i rommet i 2007.
- Annerledes teori
Knut Jørgen Røed Ødegaard synes teorien er annerledes og veldig interessant.
- Forskerne bak artikkelen har gode argumenter for fotballteorien, uten at de kan si at det er sånn det er, sier Ødegaard.
Det skjer en enorm utvikling innenfor astrofysikken for tiden, og særlig når det gjelder forskningen på universets storskala.
- Dette er veldig vanskelige ting å studere, og resultatene i artikkelen i Nature er på grensen av det som kan etterpøves på kort sikt, sier Ødegaard.
Annonse
Han mener at denne teorien ikke kan etterprøves før i 2007, da Planck-satelitten sendes ut.
- Og her er jo nordmenn involvert, så nordmenn vil kunne være med på å avgjøre dette spørsmålet, legger Ødegaard til.
Skeptisk
Post.doc Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk er ikke like begeistret for fotballteorien som Ødegaard. Særlig mener han den ikke stemmer med inflasjonsteorien, som er en teori som går på at universet utvidet seg voldsomt i en kort periode etter Big Bang.
- Fotballteorien stemmer ikke i forhold til teoriene om inflasjon, som er nødvendig for å forklare en rekke ting i universet. Inflasjon vil med all sannsynlighet gi en tetthet som er så nær den kritiske tettheten at det vil være umulig å måle avvik. Et målbart avvik på ca. én prosent som “fotball-teorien” forutsier er med andre ord meget usannsynlig dersom inflasjonsteorien er riktig, sier Dahle.
Tettheten det her er snakk om, er tettheten av av all masse og energi i universet, inkludert såkalt mørk materie og mørk energi.
Fotballteorien forutsier dessuten at det skal det finnes sirkler på himmelen der bakgrunnstrålingen har reist så langt at den har møtt seg selv.
- Det har forskerne ennå ikke klart å påvise, sier Dahle.
Han er enig med Ødegaard i at menneskeheten nok må vente til dataene fra Planck-satelitten er analysert, for å si mer sikkert om universet er endelig eller uendelig, fotballformet eller ikke.