Annonse

Se Merkur mellom Jorda og Sola

For første gang på 30 år får vi på formiddagen den 7. mai se at planeten Merkur passerer over sola. Denne såkalte merkurpassasjen blir mulig å observere på Internett - det er ikke lurt å prøve å se den med egne øyne.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Merkur går, på samme måte som Venus, i bane innenfor vår egen klode, nærmere Sola, og vil derfor av og til passere mellom oss og vår egen stjerne.

En sjelden gang kommer planetene i linje slik at passasjen blir synlig fra vårt ståsted i det lille landet Norge på planeten Tellus. Som ett av flere spennende astronomiske begivenheter i mai, skjer dette om noen få dager.

Målte dimensjonene i solsystemet

Historisk sett har slike merkurpassasjer vært viktige for astronomene. Lenge var dette den eneste muligheten til å måle dimensjonene i solsystemet. Størrelsen på vårt solsystem og avstanden til stjernene visste man ikke noe om for noen hundre år siden.

I 1631 observerte den franske astronomen Gassendi en mørk prikk som vandret over solskiva. Det var en merkurpassasje. I århundrene etterpå ble de sjeldne merkur- og venuspassasjoene brukt til å måle opp solsystemet.

Tester instrumentene på SOHO

I år vil passasjen være en mulighet for forskerne til å teste og forstå instrumentene om bord på romfartøyet til Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) bedre.

SOHO går i bane rundt 1,5 millioner kilometer fra Jorda på linje med Sola, for å gjøre kontinuerlige observasjoner av Solas aktivitet.

Ved å se på merkurpassasjen vil forskerne for eksempel kunne fastslå fartøyets rullevinkel i rommet, studere små forvrengninger og undersøke effekten av tilfeldig lys som forurenser vitenskapelige bilder.

Følg med fra 2. mai

- For første gang på 30 år kan dette sjeldne fenomenet oppleves fra Norge, forteller Pål Brekke, solfysiker og nestleder for NASA og ESAs SOHO-prosjekt.

"Merkur er den innerste planeten i solsystemet, og den 7. mai lager den en bitteliten solformørkelse. (Illustrasjon: ESA/NASA)"


 

Det er fire år siden sist dette var synlig andre steder på kloden. Fenomenet varer i over fem timer, og Merkur blir synlig som en knøttliten mørk runding som passerer langsomt over solskiva.

- ESA og NASAs SOHO-satellitt vil følge det hele fra rommet. Faktisk kan Merkur observeres allerede fredag 2. mai, i det den kommer inn i synsfeltet til ett av teleskopene til SOHO, nemlig LASCO koronagrafen. Via Internett kan du følge planetens bane på vei mot Sola de neste dagene, før den vil passere foran solskiven og sees som en sort liten skive som beveger seg over Sola, sier Brekke.

Med kikkert

For å kunne se fenomenet på egen hånd trengs det hjelpemidler - man skal som kjent aldri se på Sola med ubeskyttede øyne. Dessuten er Merkur bare 1/160 av Solas diameter sett fra Jorda.

En mulighet er å rette en astronomisk kikkert mot Sola, men uten å se gjennom den direkte. Isteden kan du holde et hvitt ark bak kikkerten, og et bilde av Sola og lille Merkur vil vises på arket. Det holder med en kikkert med 50-100 gangers forstørrelse.

Passasjen skjer fra klokka 07:12 til 12:31. På nettstedet astronomi.no vil du kunne se det hele mens det skjer - slik det ser ut fra Norge.

Årets merkurpassasje er en god appetittvekker foran neste års venuspassasje som bare finner sted en gang i hundreåret.

Lenker:

Astronomi.no: Merkurpassasje 7. mai 2003
SOHO: 2003 Mercury Transit
ESA: Mercury shows its dark side
NASA: Planetary transits across the sun

Powered by Labrador CMS