Se gigantisk solflekk

Brillene du skaffet deg for å studere solformørkelsen grytidlig en lørdag for et par uker siden, kan du nå ta fram igjen for å studere en kjempestor solflekk.
12.6 2003 07:00

- En gigantisk solflekk er synlig på Sola, og den vokser fortsatt. De kraftige magnetfeltene i flekken er blitt svært ustabile, og vi forventer flere kraftige utbrudd fra dette området, sier solforsker Pål Brekke.

Slo ut kortbølgesamband

- Mandag klokka 23:35 skjedde det et meget kraftig utbrudd i den ene flekken. Nesten alt kortbølgesamband på Jordas solside falt ut umiddelbart. Slike utbrudd fører blant annet til at satellittkommunikasjonssystemet SATCOM, som militære styrker er helt avhengige av, faller ut i flere timer, forklarer Brekke.

Når aktive områder og solflekker utvikler seg, oppstår det såkalte solstormer. Kraftige eksplosjoner kan føre til at store mengder gass og rester av magnetfelter slynges mot Jorda, og en av konsekvensene kan være at teknologiske systemer bryter sammen.

I verste fall kan kraftige solstormer slå ut kraftnett og sørge for at telekommunikasjonen over store områder faller ut.

Se flekken med solformørkelsesbriller!

Mange gikk til anskaffelse av solformørkelsesbriller til den store solformørkelsen 31. mai. Disse kan nå brukes igjen til å se flekkene på Sola.


 


 

- Solformørkelsesbriller er den eneste trygge måten å se rett på den intenst lysende Solen. Flekkene er så gigantiske at de lett kan sees med slike briller, sier Brekke.

Han er nestleder for SOHO-prosjektet, et samarbeid mellom den europeiske romorganisasjonen ESA, og amerikanske NASA.

SOHO er en solsatellitt som overvåker Sola døgnet rundt - den kan til og med se tvers igjennom solsystemets flammende midtpunkt, og studere solflekkene på baksiden.

Flekkens vandring over solskiven kan også følges via SOHOS internettsider.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse