Annonse

Bakgrunn: Dagens dommedag: Utbrudd på sola

Er dagens utbrudd på sola bare små hikk i påvente av det store rapet? I så fall er det best å sikre seg skikkelig solfaktor.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med jevne mellomrom spytter sola digre tunger av superheit gass ut i rommet, og Jorda blir bombardert med et helt arsenal av bitte små partikler.

Heldigvis beskytter jordas magnetfelt og atmosfære mot disse solstormene, og det eneste vi kan merke her nede er som regel bare et flott nordlys.

Men da Bradley Schaefer fra Yale University kikket gjennom noen gamle astronom-notater, oppdaget han at flere av de helt normale, sollignende stjernene på himmelen plutselig blusset opp til 20 ganger sin vanlige lysstyrke.

Kjempeblaff

Schaefer tror at dette skyldes gigantutbrudd, flere millioner ganger sterkere enn de vanlige små hostene. Brygger vår egen sol opp til noe lignende, har vi trøbbel i vente. I løpet av noen timer kan sola svi av ozonlaget, slik at kloden grilles av ultrafiolette stråler.

Slik stråling er skummelt for oss mennesker, men enda verre er det for eksempel for plankton i havet. De bitte små skapningene lager oksygen til atmosfæren og danner en solid bunn i næringskjedene i havet. Uten dem ligger vi tynt an.

Kilde:

Powell, Corey S.; 20 ways the world could end; Discover Vol 21 No. 10 (October 2000)

Powered by Labrador CMS