Tid for Astrofestival

Lurer du på hva du skal finne på søndag kveld? Bor du i Osloområdet kan du jo ta deg en tur i solsystemet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag 9. november klokka 16.30 går den femte Astrofestivalen av stabelen. Hele universitetsområdet på Blindern i Oslo vil være pepret med modeller og aktiviteter for alle som synes det er moro med rommet.

De fleste av fjorårets attraksjoner er fremdeles med, og nye og gamle besøkende kan la seg fascinere av den 450 meter lange modellen av solsystemet. Den er ti millioner ganger forminsket, men i riktig størrelsesforhold, så du får en forståelse av hvor mye tomrom det faktisk er i dette universet.

Det blir også teleskoper, filmer, legokonkurranse og romjakt, etter velprøvd oppskrift fra tidligere festivaler. Men årets deltagere kan glede seg til enda flere aktiviteter enn i fjor.

Måneformørkelse i miniformat

"Gå på glødende kull, like varmt som overflata på Merkur. (Foto: Njål Gulbrandsen)"

- Nytt av året er en modell av solformørkelsen som kommer til å skje bare 14 timer før festivalen åpner, sier Michael Baziljevich som er prosjektleder og
initiativtager for begivenheten. Man får se hvordan jorda og månen ligger i forhold til sola, og dermed er det lettere å forstå hva som egentlig foregår.

Modellmånen er bare to centimeter i diameter, og jorda er åtte, men klodene er i riktig størrelse og avstand i forhold til hverandre. 17 meter unna ligger et lys som etterligner sola, og dermed faller skyggen fra jordmodellen på månekula, akkurat slik den gjør der ute i universet.

- Men vi måtte jukse litt med solas avstand og størrelse, sier Baziljevich. Hvis det skulle blitt helt riktig måtte modellsola være ei kule på fire meter i diameter, plassert 930 meter lengre nede i veien. Det hadde blitt litt vrient å få til.

Helikoptre og lego

I år har du også sjansen til å spinne rundt i alle retninger inne i en gyro, et apparat som astronautene pleide å bli brukt til romtrening. Eller du kan la deg fotografere som ekte astronaut. Er du riktig heldig får du ta en titt i cockpiten til Sea King-helikopteret som lander midt på universitetsområdet klokka halv fem.

"Astronaut fra Astrofestivalen i 2002 (Foto: Njål Gulbrandsen)"

- Vi deler også ut ekte teleskoper til den som bygger det fineste legoromskipet, og den som kommer i det beste astronautkostymet, sier Baziljevich. Men man må melde seg på innen lørdag 8. november for å få lov til å være med.

Men hva om det regner?

Det er ikke så lett å kikke på stjerner hvis skyene subber over hustakene, og det regner i bøtter. Hva skjer hvis himmelen serverer grisevær?

- Jeg ser av prinsipp aldri på værmeldinga før festivalen, innrømmer Baziljevich.

- Skulle vi være maks uheldig er det likevel masse å gjøre her oppe. Vi får så klart ikke brukt teleskopene, men 90 prosent av aktivitetene virker i dårlig vær også, og mye foregår inne.

Håpet er så klart en klar, mørk høstnatt. Og vi i forskning.no, som faktisk tør å kikke etter, kan opplyse om at langtidsvarslene slett ikke ser ille ut.

Lenker:

Astrofestivalen 2003

Powered by Labrador CMS