Dragen i rommet

Dragon-romkapselen er i bane rundt jorda, fylt med astronautmat og teknologiske godbiter for den internasjonale romstasjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Falcon 9-raketten med Dragon-romkapselen tar av fra Cape Canaveral 22. mai 2012 med den første lasten til romstasjonen levert av et privat firma. (Foto: SpaceX)

Andre forsøk på oppskytning tirsdag 22. mai klokka 9:44 norsk tid var vellykket, etter at første forsøk 19. mai ble avbrutt et halvt sekund før start.

Feilen ble funnet, og nå jenker Dragon-kapselen seg innpå den internasjonale romstasjonen.

Det er en omstendelig tilnærmingsprosess før tilkoblingslukene på kapsel og stasjon kan gi hverandre det metalliske kysset.

Mat og eksperimenter ombord

Og medgiften som den snille dragen har med, er blant annet 117 standard måltider og 45 måltider med lavt innhold av salt.

I rommet er det lav-salt, og ikke lav-karbo som gjelder. Salt kan nemlig føre til tap av beinmasse, et spesielt problem for de vektløse astronautene.

Ombord i Dragon-kapselen er også små hyllemoduler, blant annet med eksperimenter som studenter har laget.

Ingen av de 460 kiloene i lasten er livsnødvendige for mannskapet på stasjonen. Dette er fortsatt en testflukt. Den omstendelige tilnærmingen mellom kapsel og stasjon har mange muligheter for retrett.

Solcellepanelene på Dragon-kapselen, fotografert på oppskytningsdagen 22. mai 2012, etter at de er foldet ut i bane rundt jorda. (Foto: SpaceX)

Forsiktig tilnærming

Etter å ha svermet en hel runde i god kilometers avstand fra stasjonen på dag 3, altså 24. mai, kommer Dragon tilbake til utgangsposisjonen under og bak stasjonen.

Under denne runden skal kapselen blant annet vise at den kan navigere etter presis GPS og reagere på styresignaler fra romstasjonen.

Så starter en serie manøvre som stegvis bringer kapselen nærmere og nærmere, først fra 10 til 2,5 kilometer unna stasjonen, så til 1,4 kilometers avstand.

Himmelsk jenka

Så spiller dragen opp til en himmelsk dans mot stasjonen, som mest ligner på jenka: Ett skritt tilbake, to skritt fram og stopp.

Etter denne serien med fram- og tilbakehopp ender Dragon rett utenfor stasjonens såkalte “hold deg unna”-sone på 200 meter.

Dragon-kapselen i ferd med å bli hentet inn av robotarmen på den internasjonale romstasjonen. (Foto: (Illustrasjon: NASA))

Astronautene tar grep

På dag 4, den 25.mai, skal så kapselen vise at den kan måle avstanden riktig, og nærme seg den fjernstyrte gripearmen på romstasjonen.

Armen er 17,6 meter lang, og Dragon stopper på 10 meters avstand, så armen slipper å strekke seg.

Nå gjenstår bare den siste sammenkoblingen og sjekken av lufta inne i Dragon, før luken kan åpnes og godsakene ombord lastes ut.

Plask ned i Stillehavet

Tre store fallskjermer bremser farten til Dragon-kapselen de siste kilometrene ned mot jorda. Hvis en skulle svikte, er fortsatt to nok for at astronauter skal overleve sammenstøtet mot bakken. (Foto: (Illustrasjon: SpaceX))

To uker seinere har de stappet magen til dragen full av utstyr fra eksperimenter som skal tilbake til jorda.

Så blir kapselen låret ut fra stasjonen med robotarmen, og fyrer rakettene for å øke avstanden til stasjonen og begynne hjemreisen.

Målet er å lande i havet noen hundre kilometer utenfor kysten av California. Tre store fallskjermer bremser før saltvannsplasket.

Fra frakt til folk

I framtida er det meningen at kapselen skal kunne brenne av bremseraketter og sette landingsføttene på fast grunn.

Men det er først etter mange flere ubemannede lasteferder til romstasjonen, når dragen er temmet nok til at SpaceX tør la den sluke sju astronauter, levende og overlevende.

Og går det som SpaceX sin grunnlegger Elon Musk håper, vil den snille dragen en dag kysse den røde sanden på planeten Mars.

Dragon-kapselen til SpaceX lander på Mars. (Foto: (Illustrasjon: SpaceX))

Lenker:

Nettsidene til SpaceX

 

Powered by Labrador CMS