Kaldfront på romtoaletter

Toalettbesøk i verdensrommet kan nok en gang bli en prøvelse. Strengere doregler på den internasjonale romstasjonen ligger i luften.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Toalett i den russiske serviceseksjonen Zvezda om bord i romstasjonen. (Foto: NASA)

Nettutgaven til BBC er blant mediene som beretter om uventede ”space issues” mellom USA og Russland i det uendelige rommet.

Det skal være snakk om at nye anbefalinger fra byråkrater på begge sider om å bruke “nasjonale toaletter”, er kimen til en aldri så liten kald toalettkrig.

Det finnes nemlig doer både i de russiske og amerikanske seksjonene av ISS.

Idyllen brast

Livet på romstasjonen har i lang tid vært preget av samarbeid. På liten plass har  russere og amerikanere delt hver sine lands fasiliteter. Aner vi nå en storm i toalettskåla?

Kosmonauten Gennady Padalka (50) sier til den russiske avisa Novaya Gazeta at han siden sin første tur til ISS i 1998, har levd i total harmoni med sine amerikanske kolleger.

Nå skal den erfarne romrusseren ha fått anmodning fra landjorda om å avstå fra såvel bruk av amerikanske toaletter, som en treningssykkel.

Når det i tillegg er slik at amerikanerne disponerer et såkalt de-luxe-romotalett, virker kanskje situasjonen litt forstoppet, tatt i betraktning hvilken standard man kan forvente i rommet.

Den har tidvis vært primitiv, noe du kan få utførlige beskrivelser av i artikkelen strev og stank på romdoen.

Veloppdragne kosmonauter

Her en ergometersykkel om bord på ISS, i den amerikanske laboratorieseksjonen Destiny. I dette tilfellet er det astronaut Peggy Whitson som tester den i forbindelse med besøk fra romfergen Endeavour i 2008. (Foto: NASA)

Samtidig er selve systemet som håndterer alt avfallet på romstasjonen russisk, så et samarbeid ville muligens være å foretrekke.

Foreløpig later toalettsaken (med mer) til å ligge på byråkratnivå. Det virker lite sannsynlig at Padalka og kolleger vil nekte hverandre, eller besøkende, å benytte de respektive toaletter, ifølge teknologinettstedet The Register.

- Vi kosmonauter er hevet over slikt munnhuggeri. Vi er voksne, velutdannende og veloppdragne mennesker og kan bruke hjernen til å skape et levelig og normalt forhold mellom oss.

- Det er politikere og byråkrater som ikke kommer til enighet - det gjelder ikke oss kosmonauter og astronauter.

Kommersialisering

Padalka anser at gnisningene bunner i at ISS med årene er blitt et mer kommersielt foretagende, skriver BBC. Siden 2003 har russerne fakturert amerikanerne for romstasjon-tjenester, og andre nasjoner har fulgt opp.

Blant mannskapet som nylig tok av fra Kazakhstan mot romstasjonen, var ikke bare Padalka selv, men også en amerikansk milliardær.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) sett med jorden og skylag i bakgrunnen. Dette nærbildet ble tatt av en av besetningsmedlemmene på romferga Discovery, 20. august 2001. (Foto: NASA)

Han skal ikke få skylda for toalettforholdene, men romturisten kan brukes som et eksempel på at tidene forandrer seg, også på romstasjonen. Vedkommende har  betalt klekkelige 35 millioner dollar for en 13 dagers tur…

Så gjenstår det å se hvordan kosmonauter og astronauter velger å løse flokene. De behøver i hvert fall ikke være redde for at myndighetene skal banke på døra.

Les mer: 

BBC News: ‘Toilet row’ lowers space morale

Powered by Labrador CMS