Venter i spenning på støv

Forskere krysser fingreme for at romsonden Hayabusa har skrevet romfartshistorie, men det er litt for tidlig å slippe jubelen løs.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

[gallery:1] En kapsel fra den opprinnelig 510 kilo tunge og 5,7 meter brede romsonden landet søndag 13. juni i området Woomera i det sørlige Australia.

Et karbonskjold beskyttet mot den ekstreme varmen på ferden inn i atmosfæren, mens selve sonden brant opp i et regn av lysstråler. Til slutt var det bare én liten lysende kule igjen som fortsatte mot bakken - kapselen.

Hayabusa har vært i verdensrommet i sju år, og formålet har vært å samle overflatemateriale fra asteroiden Itokawa.

Ingen har tidligere klart det kunststykke å bringe materiale fra en asteriode i sikkerhet fra verdensrommet og ned til jorden. Både amerikanere og andre har prøvd før JAXA, den japanske romfartsorganisasjonen.

Romforskerne vil veldig gjerne ha støv, stein og grus fra en asteroide. Vi har lite materiale fra verdensrommet fra før. Litt sand fra månen og noen steiner er ikke nok til å vite mer om solsystemets opprinnelse/utvikling, og hva som la til rette for liv på jorden.

Kapaselen på plass i Japan

JAXA opplyser at kapselen ser ut til å være intakt, skriver BBC News. Nå vil undersøkelser vise om forskerne virkelig kan slippe jubelen løs. Det er foreløpig uklart når JAXA vil annonsere hvorvidt Hayabusa har lyktes.

Kapselen ankom Sagamihara Campus i Japan grytidlig fredag, ifølge en pressemelding.

Hayabusa vært utsatt for store prøvelser siden oppskytingen i 2003 og landingen på asteriodein i 2005.

(Illustrasjon: JAXA)

Tekniske problemer, deriblant med solcellepanel og batterier, har gitt tøffe kår for den lille japaneren. Likevel har den klart å komme til hektene igjen og igjen.

Tre år senere

Selve landingen på Itokawa ble også av det ublide slaget. Planen var at Hayabusa  bare skulle være i nærkontakt med asteroiden ett lite sekund.

I løpet av dette øyeblikket skulle den skyte ut en fem gram tung kule gjennnom et rør, for å få virvlet opp støv og grus som skulle bringes tilbake til oss jordboere.

I stedet ble det flere krasj, krøll med kula, og et samlet opphold på en halvtime på den lite gjestmilde plassen i verdensrommet, rundt 289 millioner kilometer unna oss.

For ikke å snakke om at returen til jorden ble utsatt med tre år. Opprinnelig var planen at kapselen skulle landet i 2007. Men de tekniske problemene forkludret tidsskjemaet, avstanden mellom jorden og Itokawa ble for stor.

- Ganske sikre

Det har tidligere vært antatt at kollisjonene med asteroiden i seg selv sørget for at nok støv ble virvlet opp til at det kunne samles inn.

Så selv om ikke kula ble skutt ut på riktig måte, kan asteroidestøvet altså være i boks.

Romforsker Michael Zolensky ved amerikanske Johnson Space Center, en del av NASA, er blant fagfolkene som føler seg ganske sikre på at Hayabusa klart oppdraget:

- Selv om ting ikke helt fungerte, så landet romsonden i en halvtime, og i løpet av denne tiden bør den ha klart å samle inn noe, selv uten å avfyre noe som helst. Så vi er ganske sikre på at det er noe inni den, sier Zolensky til BBC News.

Les mer:

JAXA: Hayabusa

Powered by Labrador CMS