Total måneformørkelse

Det er bare å håpe på klarvær til natta, for da inntreffer en total måneformørkelse som vil være synlig for hele Norge - Svalbard inkludert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Bilde fra den totale måneformørkelsen i 2004. Foto: Fred Espenak/NASA."




Nattas formørkelse blir beskrevet som en middels langvarig måneformørkelse på astronomi.no, der den alltid like entusiastiske kjendisastronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard beskriver hva vi har i vente.

Røed Ødegaard skriver at totaliteten i formørkelsen begynner klokken 04.01.10, når sitt maksimum (er mørkest) klokken 04.26.05 og slutter 04.50.57.

En månformørkelse inntreffer når månen passerer gjennom Jordens skygge. Du kan forvente at månen blir mer askegrå enn vanlig, ifølge NASA.

Faktisk forvandles den på det mest intense til en krafitg rødfarget kule. Og hvorfor rød? Jo, ganske enkelt fordi det er fargen til Jordens skygge.

Spektakulær

Rød Ødegaard påpeker at det også er verdt å få med seg fasene før og etter totaliteten, som han omtaler som spektakulære. Ikke så rart, siden månen får en rekke flotte fargenyanser, særlig i rødt.

"Total måneformørkelse. Illustrasjon: Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center."




Formørkelsens aller siste fase slutter klokken 07.15.39, så her er det bare å finne fram digitaluret for å være pinlig presis til nattens begivenhet.

Se video fra NASA som forklarer hva som skjer ved en total måneformørkelse.

Hva med været?

Men det kan bokstavelig talt være mørke skyer som truer i horisonten for de skuelystne; værmeldingen for natta ser dessverre ikke så lys ut for en del steder i landet. Her ser du mer om været.

Hvis det skulle bli gode forhold, og du vil fotografere den totale måneformørkelsen, kan du snappe opp noen tips her.

Den forestående formørkelsen 21. februar er den første totale måneformørkelsen i Norge siden 3. mars 2007. Og; den neste finner ikke sted før 21. desember 2010.

Les mer:

NASAs ekspert på formørkelser, Fred Espenak, tar deg gjennom detaljene om måneformørkelsen her.

Knut Jørgen Røed Ødegaards artikkel på astronomi.no.

Powered by Labrador CMS