Milliardær vil lete etter liv i verdensrommet

Den amerikanske datamilliardæren Paul Allen lover nye 13,5 millioner dollar til letingen etter liv i verdensrommet. Pengene skal brukes i oppbyggingen av et nett på 350 kraftige radioteleskop.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med denne nye gaven har Allen gitt 25 millioner dollar eller over 170 millioner kroner til det såkalte ATA-nettverket. ATA inngår i sin tur i SETI (Search for Extra-Terrestial Intelligence), et prosjekt for leting etter intelligent liv utenfor jorda.

Paul Allen har god råd til å støtte dette prosjektet. Han er nemlig en av verdens rikeste menn, etter å ha tjent milliarder på programvareselskapet Microsoft som han i 1975 grunnla sammen med Bill Gates.

Stråling

De nye radioteleskopene skal studere stråling fra verdensrommet for å finne ut hvordan universet var sammensatt i sin tidligste begynnelse. De skal granske hvordan stjernene oppsto og skaffe flere opplysninger om kosmiske magnetfelt, sier ATA-direktør Thomas Pierson.

- Men disse instrumentene kan også søke etter mulige signaler fra teknologisk avanserte sivilisasjoner, tilføyer han. En undergruppe på 32 teleskoper kan stå ferdig i slutten av 2004, mens hele nettverket kan være klart til bruk mot slutten av dette tiåret.

- Jeg syns det er svært spennende å være med på et av de viktigste prosjektene som nå pågår for å finne svar på noen av de mest grunnleggende spørsmålene rundt vårt univers. Blant dem er om det fins andre sivilisasjoner enn vår, sier Paul Allen.

Signaler

ATA-prosjektet drives i samarbeid mellom SETI og det radioastronomiske laboratorium ved Berkeley-universitetet i den amerikanske delstaten California. SETI har til nå ikke greid å oppspore signaler fra intelligente vesener i verdensrommet.

Men letingen fortsetter, og den drives ikke bare ved de milliondyre radioteleskopene. Siden 1999 har millioner av mennesker fra mer enn 200 land deltatt i et program der de har installert spesielle skjermsparer-programmer på sine datamaskiner.

Disse programmene utnytter tiden når datamaskinene ikke er i vanlig bruk til å granske data fra radioteleskopene. Håpet er at det en dag ett sted blir funnet et mønster i signalene fra rommet som ikke kan være tilfeldig, men som må stamme fra en intelligent avstender.

(NTB)

Powered by Labrador CMS