Vektløs fra tenåringsrommet

Nei, du kan ikke fly dit selv, men astronauter på romstasjonen kan gjennomføre eksperimentet ditt. Og du kan vinne astronauttrening og vektløshet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fortsatt tid for tenåringer mellom 14 og 18 som vil delta i konkurransen Space Lab om det beste romeksperimentet. Ny frist for å sende inn forslag er utsatt til 14. desember.

Hittil har rundt 5500 meldt seg på, ifølge nettsidene til romfartsorganisasjonen ESA.

Bilde fra musikkvideo som forklarer om konkurransen Space Lab (Foto: (Fra video av Space Lab, musikk: Aurotone))

Vektløse vinnere

I slutten av februar skal seks vinnere kåres, to fra Amerika, to fra Europa, Midt-Østen og Afrika og to fra Asia og Stillehavsregionen.

En av vinnerne i hver region kommer fra aldersgruppa 14-16, og en fra aldersgruppa 16-18. Alle disse vinnerne får muligheten til å oppleve vektløshet på samme måte som astronautene når de trener i fly.

Blant de regionale vinnerne skal juryen så velge ut to globale vinnere, en i hver aldersgruppe. Disse får eksperimentet sitt overført fra romstasjonen via YouTube.

De får også muligheten til å oppleve vektløshet, eller være med på en rakettoppskytning i Japan, eller trene som ordentlige astronauter på det russiske kosmonautsenteret Star City utenfor Moskva.

Astronauten Mike Fossum presenterer Space Lab-konkurransen fra Den internasjonale romstasjonen (Foto: NASA/ESA/Space Lab. Fra en YouTube-video)

Delta på YouTube

Det går an å delta alene, eller i en gruppe på opptil tre. Forslaget må inneholde et spørsmål deltakerne er nysgjerrige på, et forslag til svar, et romeksperiment som skal finne svaret og hvilke resultater som kan ventes.

Forslagene skal ikke leveres på papir, men som videoer på nett. YouTube er nemlig en av arrangørene. De satser tungt på å bli en utdanningskanal for skoler.

Eksperimentet som vinner, skal også sendes direkte på YouTube fra den internasjonale romstasjonen sommeren 2012.

I dette prosjektet har YouTube gått sammen med blant andre romfartsorganisasjonene NASA, europeiske ESA og japanske JAXA.

Rommet forandret ham

Zahaan Bharmal (Foto: Space lab/You Tube)

Zahaan Bharmal fra Google fikk idéen for tre år siden. Google kjøpte YouTube i 2006. Det er forklaringen på at en mann fra Google nå arbeider med å gjøre konkurransen kjent.

Zahaan Bharmal fikk livet sitt forandret på grunn av interessen for romforskning, ifølge avisa Washington Post.

- Da jeg var tenåring, var jeg ikke interessert i noe som helst. Da jeg så ble interessert i verdensrommet, ble jeg motivert til å arbeide hardt med studiene, forteller han.

Bharmal studerte fysikk ved Oxford University i Storbritannia. Han er ivrig etter å gjøre verdensrommet til verdens største klasserom.

- Hvis konkurransen vår kan gjøre unge folk litt mer interessert i forskning, blir vi veldig, veldig glade, sier han til Washington Post.

Romklovn

I juryen som skal plukke ut vinnerne, sitter en morsom blanding av folk. Her er superforskeren Stephen Hawking, kjent for sine teorier om hvordan universet ble til.

Her er også fire astronauter. En av dem er en spesielt fargerik fyr. Han heter Guy Laliberté, og startet som gateartist med trekkspill, styltegåing og ildsluking i Quebec i Canada.

Så startet han sirkustruppen Cirque de Soleil i 1984, og ble søkkrik da den ble verdenskjent. Pengene brukte han blant annet til å spille poker, til å arbeide for miljøvern og til å kjøpe seg en tur til Den internasjonale romstasjonen i 2009.

Her framførte han et vektløst show, i rollen som verdens første virkelige romklovn! Men klovnen hadde et alvorlig budskap: Vi må ta vare på det rene vannet på kloden!

Guy Laliberté (Foto: NASA)

Turistreisen til romstasjonen var en dyr fornøyelse for Laliberté. 35 millioner dollar kostet den, ifølge nettstedet space.com.

Arrangør for turen var firmaet Space Adventures, som også er med på å arrangere denne konkurransen.

Med Guy Laliberté i juryen burde også de mest fantasifulle eksperimentene ha en viss sjanse!

Lenker:

Space Lab sin kanal på YouTube (her kan du melde deg på)

Nyhetsartikkel på nettstedet til ESA

Zahaan Bharmal forteller for unge mennesker om interessen sin for verdensrommet (YouTube/TEDx Youth)

Artikkel om Space Lab på nettstedet til avisa Washington Post

Intervju med Guy Laliberté på nettstedet Space.com

Powered by Labrador CMS