Annonse

200 000 mennesker vil flytte til Mars

Organisasjonen Mars One vil sende mennesker til Mars i år 2023 – uten returbillett. 489 dansker, men bare 12 nordmenn, har søkt om å flytte til den røde planeten.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Organisasjonen Mars One vil grunnlegge en koloni på Mars, og allerede i år 2023 skal de første astronautene lande på planeten. Her skal de bo i lufttette hus som forsynes med oksygen og vann – begge deler skal utvinnes fra isen på Mars. (Foto: NASA)

Fakta

Mars One er en non-profit organisasjon som er grunnlagt i 2011 av den nederlandske entreprenøren Bas Lansdorp.

Organisasjonen arbeider med å sende fire personer til Mars i år 2023.

Her skal de grunnlegge en koloni, og hvis alt går bra, vil det ankomme nye astronauter annethvert år.

Finansieringen av prosjektet skal blant annet skje ved å lage et tv-program av prosessen med å velge ut astronauter, og livet på Mars skal også kunne følges på tv.

Mars One har nettopp stengt for opptak av flere søknader, og i alt har 202.586 mennesker søkt om å bli marsboere – herav 489 dansker.

En utvalgskomite fra Mars One vil luke ut de minst egnede søkerne, og deretter vil tv-seere og andre interesserte få mulighet for å stemme om hvilke kandidater som skal få reise.

Kilde: Mars One, Bas Lansdorp

Det er iskaldt, tørt og øde, men til gjengjeld er det utsikt til to måner og planeten jorden.

489 dansker drømmer om å slå ned seg på Mars og har søkt om enveisbillett til planeten via den nederlandske organisasjonen Mars One. Bare 12 nordmenn søkte.

Mars One har nettopp avsluttet første søknadsrunde, og i alt har 202 586 personer fra over 140 forskjellige land søkt om å bli de første menneskene på den røde planeten.

– Vi er svært fornøyd med resultatet, og vi er sikre på at vi vil finne de rette astronautene blant søkerne, sier nederlandske Bas Lansdorp, som er direktør i Mars One.

– Overbevist om at det er mulig

Bas Lansdorp grunnla Mars One i 2011, og organisasjonens mål er at det skal sendes fire mennesker til Mars i år 2023.

Planen er at astronautene skal bosette seg og grunnlegge en koloni, og Bas Lansdorp mener det vil være «det neste store skrittet for menneskeheten.»

– Det er et svært komplekst prosjekt, men vi vet at det er mulig både teknologisk og økonomisk. Så vi er overbevist om at vi kan klare det, sier Lansdorp.

Mars One har blant annet fått fra støtte en rekke prominente forskere, som fysikeren og nobelprismottakeren Gerardt Hooft.

Skepsis blant romforskere

Likevel er det mange romfartseksperter som tviler på at den ferske organisasjonen vil klare å sende mennesker til Mars allerede om ti år.

– I prinsippet er det mulig å sende mennesker til Mars, men det krever en rekke nye tekniske gjennombrudd. Så det er en virkelig stor utfordring, og jeg tviler sterkt på om Mars One-prosjektet blir noe av, sier Mars-forsker Kjartan Kinch, som er postdoktor ved Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Kinch har vært tilknyttet flere av Nasas ubemannede Mars-ferder, og han påpeker at tidsplan og finansiering til Mars One virker «helt urealistisk.»

Ingen returbillett

Etter planen skal Mars-ferden blant annet finansieres ved å lage et tv-program av utvalget av astronauter. De fire kandidatene, som ender med å bli valgt ut til å bosette seg på Mars i 2023, vil imidlertid ikke bli tilbudt noen returbillett – etter planen skal astronautene skape seg et nytt og delvis selvforsynt samfunn på Mars.

– En av de smarte tingene Mars One har gjort, er at de ikke har tilbudt astronautene noen returbillett. Teknisk sett er det mye lettere når man ikke skal sende deltakerne hjem igjen. Det er nærmest umulig å ta med nok drivstoff til hjemturen, sier Kinch.

I løpet av de neste to årene vil en utvalgskomite håndplukke astronautkandidater blant de mer enn to hundre tusen søkerne.

I år 2015 vil seks til ti grupper, hver på fire personer, være valgt ut, og disse gruppene skal ifølge Mars One gjennom syv års trening på fulltid, før den første gruppen etter planen skal sette menneskehetens første fotavtrykk på Mars i år 2023.

_______________

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS