Vi kommer stadig 'nærmere' Pluto - det nyeste bildet har en oppløsning på 8000 ganger 8000 piksler. (Foto: NASA, JHUAPL, SWRI)
Sjekk ut Pluto i farger og høy oppløsning
New Horizons fortsetter å sende godsaker tilbake til Jorda – det nye høyoppløselige bildet avslører formasjoner NASA sammenligner med slangeskinn og drageskjell.
Det er ikke så veldig lenge siden det beste bildet vi hadde av Pluto viste en liten håndfull lyse piksler omgitt av mørke. Dette har New Horizons forandret på.
Sondens siste blinkskudd er på 8000 ganger 8000 piksler, og kan nytes i sin helhet her.
Bildet ble tatt 14. juli, og er en kombinasjon av blå, røde, og infrarøde bilder tatt av New Horizons Ralph/Multispectral Visual Imaging Camera.
Der de tidlige bildene av Pluto knapt avslørte at det var en liten planet vi så, kan vi nå se detaljer helt ned til en skala på en drøy kilometer. Dette gjør det mulig å granske dvergplanetens geologi på langt mer grundig vis enn før.
Et område akkurat der dag går over til natt, helt til høyre på det store bildet, har fått særlig oppmerksomhet.
– Dette ser mer ut som drageskjell eller bark enn geologi. Vi trenger tid for å finne ut hva det er, kanskje er det et resultat av indre tektoniske kombinert med is som går over i gassform, sier William McKinnon som er sjef for New Horizons geofysikk-gruppe i en pressemelding.
– Pluto gir meg ståpels
Astrogeolog Hans Amundsen poengterer at det ikke er lenge siden vi trodde at Pluto var helt død. Bildene New Horizon sender viser at det etter all sannsynlighet fortsatt skjer ting der.
– Pluto gir meg ståpels, det er bare helt fantastisk. Vi bommer gang på gang med å tenke «så enkelt er det», sier han til NRK.
Han forklarer at det er vanskelig å gjette nøyaktig hvorfor de forskjellige delene av Pluto ser ut som de gjør, men at vi lærer mer dess bedre bilder vi får.
I tillegg venter vi på å få alt av spektraldata fra New Horizons – det er analyser av lysspekteret terrenget sender ut.
– Det visuelle er det første, men det er spektraldataene som gjør at vi kan si noe om sammensetninga av stoffer, forteller Amundsen.