Innestengt i 520 dager

Seks personer skal bo isolert i containere i nær halvannet år mens de undersøkes etter alle kunstens regler. Snart starter eksperimentet Mars500, en simulert ferd til den røde planet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ser vi eksperimentet Mars500 slik fasilitetene framstår ved det russiske Institute for Biomedical Problems i Moskva. (Foto: ESA)

Mars; en våt drøm for romfartsentusiaster, og forskere som jobber med menneskers opphold i rommet. En dag skal vi kolonisere denne fjerntliggende planetnaboen, fastholder optimistene.

Da må vi øve oss, kanskje i ti eller 50 år, eller enda lengre, før vi prøver for alvor. Mars ligger minst 56 millioner kilometer unna Jorden.

Navnet Mars500 henspiller på en anslagsvis mulig reiselengde i dager tur-retur Mars. Vi står altså overfor den første fullengde-simulasjonen for marsreiser.

Men; sannsynligvis er dette for lite. Når det kommer til stykket, kan en strabasiøs reise til planeten ta betydelig lengre tid.

Klaustrofobisk eller helt kult?

Simulasjonen utspiller seg i et spesiallaget ”romfartøy” i Moskva i Russland, ved Institute for Biomedical Problems, som kjører prosjektet i samarbeid med European Space Agency (ESA).

- Du må nok være litt sprø for å gjøre dette her, men det er snakk om sunn galskap, sier en av kandidatene til å delta i eksperimentet, Diego Urbina, til BBC News.

Mars. (Foto: JPL/NASA)

Urbina er 26 år, elektronikkingeniør og en av fire kandiater fra ESA.  For andre er dette et uutholdelig klaustrofobisk konsept, selv om alt foregår nede på moder jord.

Trygt og godt forsåvidt, men her er ingen vinduer, hele fartøyet vil være avstengt for deltakerne så lenge Mars500 pågår i drøye 17 måneder.

ESA er i sluttfasen av sin utvelgelsesprosess, som har vært møysommelig. Til slutt skal den europeiske romfartsorganisasjonen stå igjen med to kandidater. Les mer om Urbina og de andre kandidatene her.

Medregnet tre russiske og en kinesisk deltaker, vil eksperimentet telle seks personer når det starter i mai.

Effekter av langvarig isolasjon

Både fysiske og ikke minst mentale sider ved langvarige romferder skal undersøkes i Mars500. Man skal blant annet vurdere effekten slik langvarig isolasjon har på faktorer som blant annet stress, søvnkvalitet, kosthold og hormonnivåer i kroppen.

I tillegg til selv å utføre tester og undersøkelser, vil deltakerne bli filmet og observert døgnet rundt. Akkurat på dette punktet får eksperimentet et anstrøk av reality-tv, bortsett fra at ingen stemmes ut.

Alle blir værende i forskningens tjeneste, med mindre noe ekstraordinært skulle skje.

Testing av russisk romdrakt som er modifisert for bruk på jorden. (Foto: ESA, S. Corvaja, 2010)

Bygningen består av seks moduler, inkludert ett område som simulerer Mars-overflaten.

- Jeg kommer helt klart til å savne familie, venner og naturen – og alt det vi tar for gitt her på Jorden – som for eksempel internett. Og så jenter, det er noe jeg definitivt kommer til å savne, sier Urbina - som om han allerede var klar for Mars500.

Forsinkelse i kommunikasjonen

For å gjøre eksperimentet så realistisk som mulig, vil forskerne legge inn en forsinkelse i kommunikajosnen mellom Jorden og Mars. Etter to måneder på tur, legges en 20 minutters forsinkelse inn på beskjeder som sendes.

Altså det blir ingen direktekommunikasjon. Martin Zell, som jobber med den internasjonale romstasjonen (ISS) hos ESA, tror opplevelsen av Mars500 blir svært anstrengende.

- Man er bokstavelig talt isolert sammenlignet med på ISS, der man har ganske mange romfartøyer i ankomst og avgang, sier Zell til BBC News.

- Minst tre av besetningsmedlemmene der byttes dessuten ut minst hver 2-4 måned.

Med jordas horisont og det mørke verdensrommet i bakgrunnen, viser bildet den internasjonale romstasjonen sett fra romferga Endeavour. Bildet ble tatt 24. mars 2008. (Foto: NASA)

- I tillegg kan man i praksis ha ubegrenset kontakt med Jorden. Hva angår Mars-simulasjonen, så drar man av gårde med ett sett eksperimenter og forbruksvarer - og døra ut åpnes aldri, fortsetter Zell.

Teste og undersøke seg selv
 
I den medisinske modulen (3,2 x 11,9 meter) av Mars500 skal mannskapet utføre tester og undersøkelser. De skal også overvåke hverandres helsetilstand underveis.

De fire deltakerne vil ha 72 kvadratmeter (3,6 m x 20 m) å bo på, i en avdeling med i alt seks soverom, opplyser ESA.

De er ikke er av det romslige slaget. Størrelsen er fra 2,8-3,2 kvadratmeter og rommer en seng, stol, bord og hyller for personlige eiendeler.

Eksempel på soverom, der man får snudd seg i senga, men ikke så mye mer. Størrelsen på soverommen er fra fra 2,8-3,2 kvadratmeter. Foto: ESA

Trepaneler på veggene skal forsøksvis skape et litt mer jordnært preg. Sannsynligvis vil besetningen neppe oppholde seg mye her, bortsett fra timene i drømmeland…

På de 72 kvadratmeterne finnes også et kombinert kjøkken og spiserom, en stue, et hovedkontrollrom - og ett toalett.

ESA opplyser videre at maten vil være tilnærmet lik den mannskapet på den internasjonale romstasjonen ISS får.

Ut å gå på overflaten

Nær halvveis i ekspedisjonen, etter cirka 250 dager, skjer en deling. Da skal halvparten sendes til i en annen avdeling i en periode, for å gå på “overflaten” til den røde planet.

Den såkalte Mars landing module simulator skal brukes i 30 dager. Den er 6,3 x 6,17 meter og har plass til opptil tre besetningsmedlemmer, som blir henvist til køyesenger.

Her er også to arbeidspulter, ett toalett og diverse andre systemer for datainnsamling og analyse.

Det finnes også en lagringsdel, som er 90 kvadratmeter stor (3,9 x 24 meter). Den er delt inn i fire seksjoner, en med kjøleskap for matlagring og en for lagring av tørrvarer.

Det finnes også et forsøksdrivhus her, og en avdeling med bad, badstue og treningsrom.

Å trimme av seg tendser til brakkesyke er muligens ingen dum idé, når utsiktene til alenetid og romslige naturopplevelser er fullstendig utelukket…

Les mer:

ESA: Mars500

BBC News: ‘Cosmonauts’ ready for mars test

Powered by Labrador CMS