I bane rundt Venus

Så er romsonden Venus Express fremme ved målet, hvilket betyr at den nå går i bane rundt jordens nærmeste, men likevel mystiske naboplanet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 12 år siden forrige Venus-ekspedisjon. Og denne ferden representerer en milepæl, siden den er Europas første til planeten, opplyser Norsk Romsenter.

I dag, tirsdag 11. april, nådde romsonden Venus Express fra European Space Agency (ESA) frem. I løpet av de neste fire ukene skal sonden gjøre flere manøvre, slik at den kommer i eksakt posisjon til å starte sitt vitenskapelige oppdrag.

Det handler kort sagt om å studere atmosfæren, omgivelsene og planetens overflate svært detaljert.

Klima og utvikling

Forhåpentlig vil informasjonen som samles inn kunne gi flere svar og ny innsikt om mystiske Venus, og dessuten øke forståelsen av blant annet klima og evolusjon her på jorden.

Siden forrige Venus-ferd i 1994 har tekniske fremskritt gjort at forskerne nå håper å få svar på en lang rekke spørsmål. Blant disse er: Hvorfor det er det så varmt der - og hvorfor er Venus og jorda så like, men likevel så forskjellige?

Romsonden Venus Express fra European Space Agency har tilbakelagt 400 millioner kilometer på 153 dager siden oppskytingen 9. november 2005.

Vanskelig manøver

Om ettermiddagen tirsdag 11. april så alt ut til å gå etter planen, idet Venus Express gikk inn i bane rundt planeten, og kommuniserte med ESAs kontrollrom som forespeilet.

Romsonden klarte seg gjennom en meget vanskelig manøver ved 09-tiden samme dag.

I rundt 50 minutter var sonden i radioskyggen bak Venus, og dermed uten kontakt, men Venus Express bestod den prøven og forbindelsen med ESA ble gjenopprettet.

Les mer:

European Space Agency (ESA): Venus Express.

Norsk Romsenter: Venus.

Institutt for teoretisk astrofysikk, UiO: Oppdateringer om Venus Express.

Powered by Labrador CMS