Supermåne og total måneformørkelse sett fra Svalbard januar 2018. En total måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet og månen ligger helt i skyggen fra Jorden. Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Total måneformørkelse og stjerneskudd på norsk himmel i sommer

Total måneformørkelse, stjerneskudd og Mars på sitt lyssterkeste er blant de astronomiske begivenhetene nordmenn kan se fram til i sommer.

Hvert 16. år er avstanden mellom Mars og Jorden på det korteste og da blir Mars stor nok i teleskoper til at detaljer er enda mer synlige. Hendelsen inntreffer mellom juli og august i år. Forrige gang det skjedde var i 2002 og neste gang vil være i 2034.

– Bare i Sør-Norge vil Mars være noen grader over horisonten, men kan sees med god utsikt mot sør ved midnatt. Den lyse natten vil ikke være noe hinder for å se den, men månen som er nesten full på dette tidspunkt kan hemme lyset noe, sier leder Tor Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap.

Total måneformørkelse

I Nord- Norge og på Svalbard får nordmenn se en arktisk solformørkelse 11. august, mens i Sør-Norge er det total måneformørkelse natten mellom 27. og 28. juli.

Det som skjer ved totale måneformørkelser er at sollyset som treffer ytterkantene av Jorden, reflekteres av større partikler i atmosfæren, som reflekterer lyset inn på «baksiden» av Jorden. Det er det røBde lyset fra sola som kastes tilbake på Jorden, slik at vi opplever månen som rød.

Mer synlig i Sør-Europa

Hvis du er i Sør-Europa eller enda lenger sør vil både måneformørkelsen og Mars bli bedre synlig.

– Den røde planet på sitt klareste og fullmånen kan der lage et flott og litt sjeldent syn for det blotte øye, sier Aslesen.

Noen vil kanskje også få se stjerneskudd i meteorsvermen Perseidene som har sitt maksimum 12. til 13. august, ifølge Norsk Astronomisk Selskap.

Powered by Labrador CMS