Annonse

Slik skal NASA lete etter liv på andre planeter

James Webb-teleskopet skal være i stand til å se 13,5 milliarder år tilbake i tid.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

James Webb-teleskopet vil alltid være i skyggen fra jorda og sola, ved hjelp av seilene denne modellen hviler på. De skal stoppe infrarød stråling fra å påvirke sensorene i selve teleskopet, som skal operere i svært lave temperaturer. Om alt går som det skal, vil det kunne se 13,5 milliarder år inn i fortida. (Foto: NASA/Wikimedia commons)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Når James Webb-teleskopet er i gang og operativt en gang etter 2018, vil det kunne vise oss de aller tidligste galaksene i verdensrommet, og samtidig kunne fortelle oss om det er mulighet for liv på andre planeter. Nå er NASA i gang med siste steg av produksjonen av teleskopet, som vil ha tatt over tjue år å planlegge.

På festivalen South by Southwest i Austin i Texas innledet romfartsorganisasjonen i dag en sjarmoffensiv for å presentere teknologien bak, og for å gi et glimt av mulighetene i teleskopet.

– De siste tjue årene har vi hatt Hubble-teleskopet, som har forandret hvordan vi ser på universet. Det har åpnet øynene våre, og gitt ny innsikt, men det har også gitt oss nye spørsmål vi ikke kan svare på med dagens teknologi, sier Jason Kalirai ved Space Telescope Science Institute, organisasjonen som skal styre arbeidet med teleskopet, til NRK.no.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS