Annonse

Kan kurere med tullepiller

Legene kan bruke placeboeffekten i behandling av pasienter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hva man sier eller ikke sier til pasienten kan ha betydning for behandlingens effekt"

- Mange leger er åpne for og interesserte i placeboeffektens behandlingsmuligheter, sier psykologiprofessor Magne Arve Flaten.

Ortoped og medisinprofessor Oddmund Johansen har vært med på placeboprosjektet og mener at økt forståelse av placeboeffekten er viktig for leger.

- Det finnes faktisk dokumentasjon om pasienter som avbrøt behandling på grunn av bivirkninger av placebopiller som de trodde var et legemiddel. De fikk altså sukkerpiller som ikke hadde noen virkestoffer, men likevel opplevde de bivirkninger som er forventet av den vanlige medisinen, sier Johansen.

Subtile hint

- Det er forbløffende hvor stor forskjell ord kan utgjøre når man gir forsøkspersonen et placebo. Hvis man sier at pillen skal virke smertestillende opplever de en lindrende effekt. Det som er desto mer interessant er at hvis man forteller at pillen vil gi økt smerte, så kan folk oppleve økt smerte. Dette er en såkalt nocebo, forteller Johansen.

- Selv forskerne som gir disse pillene er uvitende om de inneholder virkningsstoffer eller placebo. Det kan virke ubetydelig, men det er vist at hvis den som gir pillen vet at han ikke gir et aktivt medikament vil placeboet virke dårligere. Det avsløres via subtile hint som kroppsspråk og toneleie, sier Magne Arve Flaten.

Et tankekors for leger og media

Oddmund Johansen mener placeboets betydning for behandling kan være et tankekors for leger. Placeboeffekten kan blant annet ha betydning for hvor mye informasjon leger skal gi til sine pasienter. Samtidig kan de ha betydning for generell pasientpleie. Ofte må leger stole på at pasienter opplever store smerter selv om de ikke klarer å finne en diagnose.

- Hvis det er psykologiske spørsmål som spiller inn i folks opplevelse av smerte er det viktig å vite noe om dette.

Han har sammen med Flaten sett på hvordan placeboeffekten påvirker utløsningen av de naturlige opiatene som vi alle har i kroppen.

Disse opiatene, for eksempel endorfiner, er naturlige smertestillere som utløses når vi har det vondt. Johansen har sett antydninger til at det eksisterer en påvirkning, men resultatene har ikke vært tydelige nok.

Smerte er komplisert

- Smerte er en flerdimensjonell erfaring. Det ser blant annet ut til at folk som er deprimerte kan få sterkere smerteopplevelse. Kanskje noe av grunnen til at vi ikke har funnet noe signifikant effekt av placebo på opiater, er fordi smerte er en såpass sammensatt psykologisk og biologisk opplevelse.

Også medienes ofte negative vinkling på legeyrket kan ha en betydning for placeboets behandlingsverdi, mener Johansen.

- Kanskje det å ta rotta på doktoren ikke er så lurt. Man må regne med at vi gjør feil, men når det blir brettet ut over forsidene på avisene merker jeg at pasientene blir skeptiske.

- Det kan bli et spørsmål om negativ forventning. Samtidig kan vår eventuelle arroganse føre til at placeboets effekt uteblir, fordi det er mye negativt forbundet med møtet med doktoren. Man må finne en balanse, for helbredens skyld, , sier Johansen.

Powered by Labrador CMS