Ti tusen tygg i tyggemaskinen

Nett-TV:Vi tygger hardt ti tusen ganger i året. I denne videoen viser John Tibballs frem en tyggemaskin som brukes for å teste materialet i tannproteser, mot nettopp tygging.
9.2 2013 05:00

Den nye tyggemaskinen ved Nordisk institutt for odontologiske materialer (Niom) mater tannforskerne med en stor porsjon tyggedata.

Maskinen tygger gjerne over hundre ganger i sekundet, og serverer forskerne med detaljert informasjon om hvert eneste tygg.

- Med den nye maskinen blir hvert tygg en styrketest etter som både kraft og bevegelse registreres kontinuerlig. Vi kan også gjøre videoopptak med telelinse for å se de minste bevegelser, sier John Tibballs til forskning.no

John E. Tibballs er seniorforsker ved Nordisk institutt for odontologiske materialer. Han forsker på ulike materialer som metaller og keramiske stoffer.

I tyggemaskinen kan han teste hvordan ulike materialer holder seg når vi tygger på dem.

En tannprotese som skal holde i mange år må ikke bare tåle flere titusener tygg, men også mange svært kraftige tygg som når vi spiser noe hardt eller seigt.

Materialene de bruker til proteser, eller falske tenner, kalles biomaterialer. Biomaterialer er alle typer stoffer som brukes til å erstatte deler i menneskekroppen, som for eksempel hofteledd eller hjerteklaffer.

I tyggemaskinen kan forskere teste ut ulike blandinger av stoffer i materialene sine og finne ut hvordan de holder i det tøffe miljøet i munnene våre. 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse