Sandflua Phlebotomus er en av smittebærerne av leishmania-parasitter.
Sandflua Phlebotomus er en av smittebærerne av leishmania-parasitter.

Denne flua sprer livsfarlig sykdom i Brasil

Kala-azar er en av de dødeligste parasitt-sykdommene i verden. Siden 1990 har den vært på fremmarsj i Brasil.

Publisert

Leishmania-parasitten er en encellet organisme som forårsaker hundretusenvis av sykdomstilfeller hvert år.

Det finnes mange varianter av parasitten, som forårsaker forskjellige typer leishmaniansis, sykdommer som kan spores tilbake til parasitten.

De kan gi åpne sår i huden, som svært sjeldent er dødelig, men som kan gi forskjellige plager. Men én variant er spesielt farlig, og den angriper indre organer som leveren og beinmargen.

Dette er kala-azar, eller visceral leishmaniasis (VL). Den kan føre til at indre organer eser ut, og pasientene får flere runder med feber. Påkjenningen på kroppen er så stor at den er opp mot 100 prosent dødelig innen to år hvis den ikke behandles, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Basert på tall fra den store verdensomspennende sykdomsundersøkelsen Global Burden of Disease viser forskere nå hvordan kala-azar har vært på fremmarsj i Brasil mellom 1990 og 2016. Brasil er et av de få landene i verden med mange tilfeller av denne sykdommen.

Denne etiopiske gutten lider av kala-azar, og milten og leveren hans har est ut. De grønne stripene er tusj som viser hvor leveren og milten ligger. (Bilde: WHO)
Denne etiopiske gutten lider av kala-azar, og milten og leveren hans har est ut. De grønne stripene er tusj som viser hvor leveren og milten ligger. (Bilde: WHO)

Flue-parasitt

Det er totalt registrert omtrent 85 000 tilfeller av denne sykdommen mellom 1990 og 2016 i Brasil, med en dødelighet på nesten 8 prosent, siden det finnes medisiner og en del får behandling.

Antallet nye tilfeller økte med over 50 prosent i løpet av disse årene, men det er store mørketall, siden dette er en sykdom som rammer folk som bor isolert og i fattigdom, ifølge WHO. Det er også mange som blir smittet med parasitten, men som ikke utvikler sykdommer.

Den nye gjennomgangen av kala-azar og andre leishmania-sykdommer er publisert i tidsskriftet PLOS Neglected tropical diseases.

Sykdommen smitter som malaria, en annen fryktet parasitt-sykdom, nemlig via insekter. Leishmania-parasitten blir båret av en spesiell type sandflue i Brasil og andre søramerikanske land. Akkurat som myggen trenger denne arten blod for å reprodusere seg.

De svarte prikkene er leishmania-parasitter inne i en benmargscelle. (Bilde: CDC)
De svarte prikkene er leishmania-parasitter inne i en benmargscelle. (Bilde: CDC)

Også nedgang

Forskerne registrerte at det ble færre tilfeller i denne perioden av andre leishmaniasis-varianter, som for eksempel den varianten som angriper huden.

Disse er mye mindre dødelige, men de kan føre til store misdannelser og stygge sår, så selv om det er færre tilfeller, så fører disse sykdommene til mye redusert livskvalitet, ifølge forskerne.

Forskerne har også funnet forskjeller mellom regionene i Brasil, og de skisserer en plan for hvordan brasilianske myndigheter skal hanskes med sykdommene.

Ifølge Store medisinske leksikon er ikke denne sykdommen helt ukjent i Norge heller, siden flere blir behandlet hvert år for både variantene som angriper hud og indre organer. Folk blir smittet etter å ha vært i områder hvor denne sykdommen finnes, ifølge leksikonet.

Selv om det er mange tilfeller i Brasil, kan parasitten også finnes i Asia, flere land i Sør-Amerika og i Afrika.

Referanse:

Burden of leishmaniasis in Brazil and federated units, 1990-2016: Findings from Global Burden of Disease Study 2016. PLOS Neglected Tropical Diseases, 2018. DOI: 10.1371/journal.pntd.000669. Sammendrag