Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Barn født med alvorlig autisme får ofte et vanskelig liv, og foreldrene får det også vanskelig. Barna kan for eksempel reagere voldsomt på helt normale sanseinntrykk, ha søvnproblemer og utvise selvskadende atferd.
Nå viser en dansk undersøkelse at det kan være en sammenheng mellom influensa hos moren og barneautisme.
Undersøkelsen har fått mye oppmerksomhet, men forskeren bak studien, maner til besindighet.
– Hvis jeg var gravid, ville jeg ikke tatt vaksine mot influensa eller bekymre meg så mye, sier forsker og lege Hjördis Osk Atladottir.
Hun fikk utgitt den store studien i det vitenskapelige tidsskriftet Pediatrics mens hun skrev doktoravhandling på Aarhus universitet i Danmark. Hun forklarer her hvorfor en slik undersøkelse må tas med en klype salt.
97 000 danske kvinner
Studien er en såkalt registerstudie, hvor rundt 97 000 danske mødre og de barna de fikk i årene mellom 1997 og 2003 ble analysert.
Data fra danske pasientregistre og fødselsregistre ble kombinert, og forskerne gjorde statistiske analyser av tallene. Kvinnene fylte også ut et spørreskjema om influensa under graviditeten.
800 av de 97 000 kvinnene hadde hatt influensa mens de var gravide. Av disse 800 kvinnene hadde 7 fått et barn med barneautisme.
Resultatene var at det er 2,3 ganger større sannsynlighet for at barn blir født med autisme hvis moren har en influensa eller en ukelang febertilstand i det første eller andre trimesteret.
Forsker vil berolige kvinner
Gravide kvinner har imidlertid ingen grunn til å gå rundt og være redde, mener Atladottir.
– Undersøkelsen viser at 99 prosent av de kvinnene som opplever influensasymptomer eller tar antibiotika under graviditeten, ikke får barn med autisme, sier hun.
Studien viser altså at én prosent av kvinnene som hadde hatt influensa fikk barn med autisme, mens 0,4 prosent av alle spedbarn får sykdommen.
Amerikansk forsker forstår ikke forsiktighet
I en artikkel på nettstedet LiveScience gir en amerikansk forsker uttrykk for at han ikke forstår Atladottirs forsiktige konklusjoner.
– Dataene i undersøkelsen indikerer at en influensainfeksjon øker risikoen for autisme. Risikoen blir fordoblet, sier biolog og forsker Paul H. Patterson ved amerikanske California Institute of Technology, som selv arbeider med forbindelsen mellom infeksjoner og utviklingen av den menneskelige hjernen.
LiveScience framhever dessuten at en studie fra mai 2012 viser et lignende resultat.
Annonse
Sjelden sykdom og statisk usikkerhet
Hjördis Osk Atladottir forteller at sammenfallet bare gjelder langvarig feber og ikke influensa. Hun beskriver selv studien som en spekulativ undersøkelse.
– Det er alltid en statistisk usikkerhet, og man kan ikke utelukke at resultatene er tilfeldige. For det første er ikke dataene våre feilfrie, for kvinnene kan ha gitt feil svar i spørreskjemaene.
– For det andre har vi gjennomført mange analyser. Vi kan derfor ikke utelukke at de få positive resultatene, er tilfeldige, sier forskeren.
Hun forklarer at barneautisme dessuten er en svært sjelden sykdom. Selv en fordoblet risiko er fortsatt svært liten, mener hun.
Forskeren mener verdien av studien er at andre forskere kan bygge videre på den.