Gen hos menn gir ny kunnskap om brystkreft

Menn med brystkreft har ofte en spesiell genvariant, viser ny forskning. Oppdagelsen gir nye svar på gåten om hvorfor både menn og kvinner får brystkreft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Brystkreft er kjent som en kvinnesykdom, men en sjelden gang blir også menn rammet. Hvis man har en knute i brystet, væske fra brystvorten, inntrekning av brystvorten, sår på brystet eller hevelser i lymfeknuter i armhulen, bør man bli undersøkt av en lege (Foto: Colourbox)

Fakta:

Alle levende organismer har genvarianter i arvematerialet. Det er derfor ingen mennesker, dyr eller planter er helt like.

Genvarianter bestemmer blant annet hvordan vi ser ut, for eksempel avgjør de hvilken øyenfarge vi får. Variantene kan føres videre fra generasjon til generasjon.

Noen varianter disponerer oss for forskjellige sykdommer. Genetisk variasjon er imidlertid også viktig for evnen til å overleve. Det skyldes at noen variasjoner beskytter mot bestemte sykdommer, giftstoffer eller andre negative påvirkninger.

Mennesker og andre arter som har en genvariant som er motstandsdyktig overfor for eksempel et giftig kjemikalie, vil overleve hvis kjemikaliet sprer seg i det området arten lever i. De individene som overlever vil etter hvert føre sine motstandsdyktige genvariant videre til neste generasjon. Dermed overlever arten.

Derfor sier man at genetisk variasjon er viktig for evolusjonen.

Tusenvis av danske kvinner får hvert år konstatert brystkreft, mens det årlig er under 50 danske menn som får sykdommen. Her i Norge er tallet omtrent det samme. Likevel er det mennene som nå bringer forskerne et skritt videre.

– Det er en svært overraskende oppdagelse som gir store muligheter for forskning framover. Det er virkelig noe å bygge på, sier Stig E. Bojesen, som er avdelingslege på Herlev Hospital i Danmark.

Sammen med kolleger fra en lang rekke land har Bojesen undersøkt mannlige pasienter med brystkreft. 

Et eget gen

– Vi har funnet en genvariant i noen av de mennene som har brystkreft. Man har tidligere funnet en variant av samme gen hos kvinner med arvelig brystkreft. Men det er sjelden vi støter på varianten hos kvinner, så vi har ikke vært så interessert i den, sier Bojesen.

– Nå viser det seg at menn har større risiko for å få brystkreft hvis de har genvarianten. Og hvis den er så kraftig at den kan gi menn brystkreft, er det nærliggende å finne ut hvordan den påvirker kvinner. Vi vet allerede noe om hvordan genet fungerer, men nå må finne ut mer, fortsetter han.

Brystkreft hos menn utgjør bare én prosent av tilfellene. Derfor må forskere fra forskjellige land slå seg sammen for å samle nok forsøkspersoner til vitenskapelige undersøkelser.

Herlev Hospital har bidratt med 31 av de i alt 800 mennene som har deltatt. Gensammensetningen til mennene er blitt sammenlignet med friske menn.

Tilbake til laboratoriet

– Vi undersøkte om noen genvarianter forekom oftere enn normalt hos menn med brystkreft, og vi fant 17 varianter som så interessante ut. Etter en rekke grundige undersøkelser var det bare én tilbake, forklarer Bojesen.

– Det er første gang man egentlig har funnet noe hos menn, og det var en enorm overraskelse at det var et litt halvglemt gen som vi allerede kjenner fra kvinner, fortsetter han.

Legen betegner det som en viktig oppdagelse som kan brukes til å lære mer om brystkreftens biologi. Foreløpig vil det imidlertid ikke føre til noe medikament.

– Nå skal vi tilbake til laboratoriet og finne ut hva denne genvarianten gjør inne i cellene, sier Bojesen.

Varianten er funnet i et gen med betegnelsen RAD51B.

Oppdagelsen gir et hint om at brystkreft hos menn er mer arvelige enn man hittil har trodd. Derfor bør kvinner sjekke brystene sine ekstra nøye hvis de er i familie med en mannlig brystkreftpasient, sier Bojesen.

Referanse:

Genome-wide association study identifies a common variant in RAD51B associated with male breast cancer risk, Nature Genetics, doi: 10.1038/ng.2417

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS