Vil bruke meslingvirus mot kreft

Forskere prøver å forvandle meslingeviruset til en effektiv kreftbehandling. Nye resultater viser hvordan viruset trenger inn i cellene det infiserer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved å manipulere med meslingevirus i laboratoriet håper forskere at viruset kan rettes mot kreftceller. (Illustrasjonsfoto: Colourbox / Centers for Disease Control and Prevention)

Meslinger er antagelig noe de fleste forbinder med en barnevaksine, og kanskje med dødsfall i den tredje verden.

Men viruset kan kanskje tjene et annet formål. Det er i hvert fall en hypotese forskere verden over regner med.

Det skyldes en forventning om at et modifisert meslingevirus kan manipuleres til utelukkende å ramme kreftceller når det beveger seg rundt i kroppen.

To proteiner

Forskere ved University of Texas Medical Branch at Galveston og The Mayo Clinic i Minnesota har produsert en detaljert beskrivelse av den innviklede molekylære mekanismen som viruset bruker til å trenge inn i de cellene det infiserer.

Helt konkret har forskerne oppdaget at to proteiner spiller en nøkkelrolle.

Det ene er et bindende protein som kleber seg til reseptormolekyler på yttersiden av vertscellene. Det andre er et såkalt fusjonsprotein som kan smelte sammen sitt eget innhold med vertscellens cellemembran.

Dermed kan viruset infisere vertscellen.

Fleksibilitet er en forutsetning

Forutsetningen for at det bindende proteinet kan skape den nødvendige kontakten, har vist seg å være den innebygde fleksibiliteten.

Proteinet må nemlig få fatt omkring reseptormolekylene på den riktige måten. Kort sagt skal de utføre en bestemt vridende bevegelse for å starte fusjonsprosessen.

Werner Braun, professor ved University of Texas, forklarer i en pressemelding at bindingsprosessen fungerer som en løftestang. Hvis proteinet kommer riktig på når det knytter seg til reseptormolekylene, skaper forbindelsen en bevegelse som starter fusjonsproteinet og skaper meslingeinfeksjonen.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenke:

Den opprinnelige artikkelen på ScienceDaily

Powered by Labrador CMS