Mødre overfører oftere enn fedre astma til barnet sitt, viser stor dansk undersøkelse. Forskere gjetter på at mor påvirker barnet gjennom for eksempel røyking eller morsmelk.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Om studien
Konklusjonen av metaundersøkelsen bygger på en gjennomgang av samtlige 1 000 studier som omfatter både menn og kvinner med astma, og som er utført de siste 50 årene.
Morten Dahl har blant annet vært på jakt i arkivene på universitetsbiblioteker i Danmark for å grave fram opplysningene, og samtlige data er gjennomgått av to forskere. Til slutt ble 33 studier brukt.
Hvis barnet har problemer med å trekke pusten når leken blir for vill, så er det antagelig mors skyld.
Barn har nemlig tre ganger så høy risiko for å ha astma hvis moren deres selv har kjempet mot den arvelige lungesykdommen.
Det viser en stor dansk undersøkelse som – for første gang – sammenfatter konklusjoner fra alle verdens astmastudier fra 1960 til 2009.
– Det spennende ved resultatet er at selv om mødrene og fedrene hver står for 50 prosent av barnas gener, så er det altså noe spesielt hos moren som gjør at hun kan gi astma videre til barnet.
– Det antyder at astma ikke bare bygger på arvelige faktorer, men også noe man kanskje kan påvirke og forebygge, mener Morten Dahl, dr.med. ved Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Sygehus.
Eksem og allergi kommer også fra mor
Dahl har utført meta-studien sammen med to kolleger fra Harvard University i USA. Undersøkelsen er støttet av Danmarks Lungeforening og er nylig offentliggjort i tidsskriftet Plos One.
Den viser at risikoen for å få astma er 2,4 ganger større hvis far har astma. Hvis mor har sykdommen er risikoen 3,04 ganger høyere.
Konklusjonen underbygger noe som lenge har vært kjent blant ekspertene, og derfor overrasker den heller ikke forskerne i Europas ledende enhet innen forskning på barneastma, COPSAC (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood) under Dansk Børneastmacenter.
– Det er mange andre studier som bekrefter at arv fra mor gir en større risiko enn arv fra far. Det gjelder for eksempel allergi og eksem som er assosiert med astma. Men det er likevel en interessant artikkel. Det er viktig å undersøke om det faktisk forholder seg slik når litteraturen gjennomgås systematisk, forklarer Klaus Bønnelykke, ph.d. ved COPSAC.
Røyking, luftforurensing eller mangel på morsmelk?
Morten Dahls amerikanske kolleger arbeider nå videre med å finne årsaker til fenomenet. Teoriene er blant annet at astma blir utløst av røyking eller luftforurensing under graviditeten.
Også hos COPSAC forsker man på høytrykk for å finne ut hvorfor flere og flere barn og unge får astma. Senteret offentliggjorde nylig funnet av et gen som er med på å utvikle sykdommen, men forskerne forsøker også å avdekke faktorer som det er enklere å gjøre noe med.
– En mulighet er at en mor med astma overfører sykdommen til barnet i fosterlivet eller via amming, noe forfatterne av artikkelen også foreslår. Studier – blant annet våre egne – tyder på at amming faktisk kan være en risikofaktor for eksem, og det samme er kanskje tilfellet for astma, som utvikles i skolealderen, sier Bønnelykke.