Mye av genmaterialet til det nye Sars-lignende, dødelige viruset er allerede kartlagt, etter intens forskning de siste dagene. Smitteevnen er begrenset, det er ingen grunn til å engste seg nå, sier lege.
Det nye viruset ser ikke ut til å smitte lett mellom mennesker.
Bare to tilfeller er så langt bekreftet, ett med dødelig utgang. Begge opplevde luftveisinfeksjon og nyresvikt.
Det nyoppdagede coronaviruset, i samme familie som blant annet Sars-viruset, stammer sannsynligvis fra en eller flere dyrearter et sted i Midtøsten.
Flaggermus - eller noe annet?
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har viruset flest likhetsrekk med de som forekommer hos flaggermus.
- Det finnes også en mulighet for at andre dyr er smittekilden, for eksempel fugler.
- Det er vanskelig å si noe helt sikkert om dette, sier lege og avdelingsdirektør Karin Rønning ved infeksjonsovervåkningen på Folkehelseinstituttet til forskning.no.
Flaggermus kan ikke bare videreføre viruset ved dråpesmitte, men også gjennom avføring og urin.
Mye av genmaterialet kartlagt
Nå granskes coronaviruset av eksperter, og verdens helsemyndigheter overvåker situasjonen for å avdekke eventuelle nye tilfeller.
- Da de to tilfellene ble kjent ringte alarmklokkene hos både WHO, i EU-systemet og hos nasjonale helsemyndigheter, forteller Rønning.
Med stor innsats fra virologer kommer nå stadig nye kunnskapsoppdateringer om de vitenskapelige analysene av mikroben.
Både ved det norske Folkehelseinstituttet, og ved tilsvarende instanser i en rekke andre land, har man takket være slike raske oppdateringer, vært i stand til å etablere nye undersøkelsesmetoder.
- Det betyr at vi nå klarer å påvise det nye viruset i et laboratorium, dersom man får prøver fra folk som skulle være smittet med det.
Så langt er altså kun to sykdomstilfeller med én person fra Qatar og én fra Saudi-Arabia registrert. De ble smittet med måneders mellomrom, av et nær identisk oppbygd virus.
At det ikke er påvist flere tilfeller, gjør at man foreløpig kan trekke et lettelsens sukk, mener Rønning.
Annonse
- Det er per nå ingen grunn til at noen skal gå rundt å være engstelige for smitte med det nye coronaviruset, presiserer hun.
Frykter lett smitte mellom mennesker
WHO har opplyst at dagens tilgjengelige informasjon tyder på at smitteevnen blant mennesker er temmelig begrenset for viruset.
- Ved å ha liten smitteevne direkte mellom mennesker må viruset betraktes som ganske fredelig, men det man frykter med virus som primært smitter fra dyr, eksempelvis fugleinfluensa, er at de skal utvikle seg til å kunne smitte lett mellom mennesker.
- Det har heldigvis ikke skjedd med fugleinfluensaen, som har en mye høyere dødelighet enn viruset som forårsaket svineinfluensaen i 2009, sier Rønning.
Nå følger WHO og helsemyndigheter i de enkelte land med på utviklingen. De vet at man vanskelig kan forutsi framtidige virus. Det man vet er at slike mikrober vil forandre seg - i den ene eller andre retningen.
- En endring kan allerede ha skjedd da det nye coronaviruset smittet fra dyr til menneske, det er dette vi antar at har skjedd.
- Men det er ikke noe i dagens situasjon som tyder på at viruset vil utgjøre en trussel mot folkehelsen, sier Rønning.