Flere hundre kan være døde og mange tusen er smittet siden man oppdaget viruset i november i fjor. Verdens helseorganisasjon har kalt det for Alvorlig, akutt luftveissyndrom, men hva er egentlig SARS?
Steinar QvenildAndersenredaktør
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
SARS står for Severe Acute Respiratory Syndrome, og på norsk bruker man betegnelsen Alvorlig, akutt luftveissyndrom.
SARS er et virus (se Hva er et virus?) i coronavirus-familien. Dette er virus som normalt gir oss vanlig forkjølelse eller diaré, men SARS har vist seg å være langt mindre uskyldig.
Viruset ligner ikke på noe man har sett tidligere, og man regner med at viruset stammer fra dyr, muligens fugler. Noen mener også at det kan være et annet coronavirus som har fått endret sitt arvestoff og dermed blitt mer ondartet.
Historie og utbredelse
Verdens helseorganisasjon (WHO) har slått fast at SARS-epidemien startet i Guangdong-provinsen i Sør-Kina i november i fjor. Deretter spredte viruset seg til Hongkong, og videre til flere land via flypassasjerer fra denne regionen.
Sykdommen ble først oppdaget i Hanoi, Vietnam 28. februar i år, og to uker senere slo WHO alarm.
SARS har spredd seg til nesten 20 land. I nesten alle land er sykdommen blitt stoppet raskt uten videre spredning ved at pasientene er blitt isolert i sykehus og deres nærkontakter fulgt opp av helsetjenesten.
Verst rammet er Hongkong, Guangdong-provinsen og andre områder i Kina, Toronto i Canada, Hanoi i Vietnam og Singapore.
Hvordan spres viruset?
Det skal dessverre ikke så mye til for å bli smittet av SARS. Viruset sprer seg nemlig via såkalt dråpesmitte. Det betyr at du kan bli smittet hvis du er i nærheten smittede som nyser, hoster eller snyter seg. WHO mener at viruset også kan spres gjennom direkte kontakt med smittede mennesker.
I tillegg til disse direkte formene for smitte, kan SARS overføres indirekte. Viruset kan overleve opptil seks timer utenfor menneskekroppen, og kan dermed overføres via gjenstander som er virusinfisert til et nytt menneskes munn, nese eller øyne.
Hva slags symptomer får man?
Det er flere symptomer på SARS, og de minner om influensa:
Muskelsmerter
Frysninger
Tørrhoste
Feber over 38 grader
Hodepine
Sår hals
Pusteproblemer
Uvelhet
Svimmelhet
I tillegg kan det skje en del fysiske forandringer i selve lungene som man kan oppdage ved nærmere undersøkelser.
De fleste som blir smittet av SARS utvikler symptomer på influensa etter tre - fem dager, og legene tror at inkubasjonstiden til SARS er på to til 16 dager.
Finnes det behandling?
Det finnes ingen effektiv behandling mot SARS. Enkelte medisiner kan dempe symptomene, men det er ikke funnet noen måte å drepe viruset på.
Annonse
Det er gjort forsøk på å finne fram til et legemiddel som kan ta knekken på viruset (kalles antiviralia), men forskerne har ennå ikke lykkes. Imidlertid er man på vei til å utvikle en egen vaksine mot sykdommen, men selv dette kan ta flere år.
Av de som blir smittet av SARS, får 90 prosent en mild utgave av sykdommen, som går over uten behandling. De resterende ti prosent får en alvorlig sykdom som må behandles i intensivavdeling på sykehus.
Mellom tre og fem prosent av de som blir smittet vil dø av sykdommen. Dette er langt høyere enn vanlig influensa. Imidlertid er det langt lavere enn for eksempel ebolafeber der dødeligheten er 70 prosent, legionella (20 prosent) og smittsom hjernehinnebetennelse (15 prosent).
Hvem rammes?
På samme måte som influensa, er det de som er svakest i utgangspunktet som blir hardest rammet av SARS. De som har dødd av sykdommen har vært eldre mennesker, og da gjerne de som har hatt andre sykdommer i tillegg, det være seg lungesykdommer, hepatitt, hjertefeil eller andre kroniske sykdommer.
En del av de som er smittet av SARS, har utviklet lungebetennelse med komplikasjoner. Legene kan ganske raskt slå fast om man blir frisk av sykdommen eller om den vil få et dødelig utfall.
Hvordan unngå smitte?
I Kina og Hong Kong har man anbefalt befolkningen å bruke munnbind og være svært nøye med hygienen når de er i regioner der SARS er påvist. Det viktigste man gjør er å vaske hendene ofte med såpe, og forhindre at de kommer i kontakt med nese, øyne eller munn.
Sunn diett og trening kan styrke immunforsvaret, og dermed gjøre kroppen bedre rustet hvis man skulle bli smittet av viruset.
Koster milliarder
Tidsskriftet Far Eastern Economic Review mener utbruddet av SARS har kostet Asia nesten 80 milliarder kroner. Tidsskriftet har beregnet dette ut fra regjeringsuttalelser og rapporter fra finansinstitusjoner.
Andre eksperter mener tallet kan være enda høyere.
Annonse
Sjefen for et bioteknologiselskap i Asia, Gurinder Shahi, mener SARS på sikt kan påføre regionen utgifter på nærmere 360 milliarder kroner.
Frykter SARS
Hver fjerde nordmann oppgir at frykten for SARS påvirker hvilket sted de vil reise på ferie til, viser en undersøkelse fra Omnijet. Kvinner er mest redd for sykdommen, og 29 prosent av dem sier SARS påvirker deres ferievalg.
Den mest skeptiske aldersgruppen er de mellom 15 og 24 år, og her sier hele 70 prosent at de kommer til å holde seg til land som er garantert smittefrie områder.