Annonse

Økonomien i Asia rammes av fugleinfluensaen

Panikken sprer seg i Asia etter hvert som stadig nye land melder om den dødelige fugleinfluensaen. Thailands fjærfeindustri ligger i ruiner, og turistnæringen frykter framtiden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Thaksin Shinawatra advarte mandag mot panikk etter at myndighetene meldte at seks mennesker er døde etter å ha blitt smittet, og at det er flere mistenkelige tilfeller på sykehusene.

Seks mennesker er også døde i Vietnam der viruset først dukket opp. Laos og Pakistan ble mandag de siste landene som meldte om fugleinfluensa, etter Kambodsja, Indonesia, Sør-Korea, Taiwan og Japan.

Hastetiltak settes i verk for å hindre spredning til Malaysia og Filippinene, der det mandag ble jaktet febrilsk på åtte containere med frosne kyllinger fra Taiwan.

Millioner krepert og slaktet

Hittil har 20 millioner høns og kyllinger i de berørte landene enten krepert i tusenvis av viruset eller er blitt slaktet for å hindre at viruset sprer seg. Hundrevis av soldater er satt inn i masseslaktingen i Thailand.

Foreløpig er det bare påvist smitte fra fugl til menneske, ikke fra menneske til menneske. De fleste av ofrene er barn, uten at man vet hvorfor, og alle har vært i kontakt med smittede kyllinger. De fleste som er blitt syke bodde på kyllingfarmer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) tar situasjonen svært alvorlig og frykter at viruset skal blande seg med et influensavirus og utvikle seg til en svært dødelig influensaepidemi.

På gater og restauranter i Bangkok klager selgerne over at verken thailendere eller turister vil kjøpe grillet kylling lenger, enda helsemyndighetene sier at det ikke er farlig å spise kokt kylling eller kokte egg.

Næring i ruiner

Hønsefarmer, børsen og de populære badestedene skjelver i frykt for de økonomiske konsekvensene i Thailand.

Titusener av arbeidsplasser står i fare i den lukrative fjærfevirksomheten i Thailand, som er Asias største eksportør av kyllingprodukter.

I fjor eksporterte Thailand 540.000 tonn kyllingkjøtt til en verdi av over 10 milliarder kroner, og 81.000 familier er avhengige av kyllingproduksjonen.

Bunnet falt ut av markedet etter at de to største importørene, EU og Japan, stanset importen før helgen, og Kina og sju andre asiatiske land fulgte etter.

Allerede er 11 millioner kyllinger slaktet og gravd ned i 24 av landets provinser. Verst er det i Suphan Buri og Kanchanaburi i vest der utbruddet først kom.

Også i Indonesia har epidemien kostet kyllingnæringen millioner, og minst 400 gårder som driver med fjærkre er rammet.

Frykt i turistnæringen

Enda mer bekymringsfull er trusselen mot turistindustrien som så vidt hadde begynt å reise seg igjen etter sars-epidemien i fjor. Da sank antall turister med 3,3 prosent.

Rundt ti millioner turister besøker hvert år Thailand, som er et av de ti mest populære turistmålene i verden med sine kritthvite sandstrender og eksotiske templer. Turismen står for seks prosent av Thailands BNP.

Optimistiske myndigheter håpet ved årets begynnelse at 12 millioner turister ville komme i år. Men nå sier generalsekretæren i Foreningen for reisearrangører (ATTA), Chidchai Sakornbodee, at antall reservasjoner i verste fall kan synke med 40 prosent.

-Jeg tror turistindustrien vil lide i flere måneder. Det kan vare lenger hvis myndighetene ikke håndterer krisen på en skikkelig måte, sier Sakornbodee.

For både i Thailand og Indonesia vokser kritikken mot myndighetene for å ha forsøkt å dekke over epidemien i ukevis.

Hovedindeksen på børsen i Bangkok falt med 0,75 prosent fredag, og det var de store kyllingprodusentene som ble hardest rammet med tap på opptil 10 prosent. Statsminister Thaksin Shinawatra insisterte likevel på at veksten i år fortsatt vil være så høy som 8 prosent.

(NTB)

Powered by Labrador CMS