Annonse

-SARS-vaksine minst ett år unna

En effektiv vaksine mot den dødelige lungesykdommen SARS er minst ett år unna, hevder en amerikansk helsedirektør. Samtidig mener generaldirektør Gro Harlem Brundtland i Verdens helseorganisasjon (WHO) at SARS-epidemien ennå kan stanses om verdens land tar den på alvor.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

-Strategien vår nå er å arbeide hardt for å stagge epidemien til vi har bedre verktøy, som vaksiner eller medisiner. Vi er i hvert fall ett år fra å finne en vaksine som kan brukes på mennesker, sa direktør Julie Gerberding ved Senteret for sykdomskontroll og -forebygging søndag.

Brundtland: SARS kan ennå stanses

SARS-epidemien kan ennå stanses om verdens land tar den på alvor, sier Gro Harlem Brundtland, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), til BBC.

-Jeg tror vi fortsatt har en mulighet. Vi har fortsatt en mulighet til å stanse epidemien hvis vi arbeider sammen globalt, over landegrensene, og gjør det som er nødvendig for å kontrollere utbruddet, sa Brundtland i et intervju med den britiske kringkastingen BBCs fjernsynskanal søndag.

Hun benektet at WHOs respons på SARS-epidemien har vært overdreven i forhold til innsatsen for eksempel mot sykdommer som malaria, som koster tusener av barn livet i Afrika hver dag.

Hun understreket tvert imot at det er viktig å hindre at SARS kommer til de fattige landene i Afrika. De ville bli enda mye hardere rammet enn de tross alt relativt utviklede landene med fungerende helsesystemer som er rammet hittil.

-Vi gjør det som er nødvendig for å få kontroll over en ny sykdom før den blir globalt kronisk og en ny byrde for menneskeheten, sa hun.

-Det fins ingen behandling, ingen vaksine. Når det gjelder malaria er det heldigvis mye vi kan gjøre, dersom vi gjør det vi vet er effektivt, påpekte hun.

Beijing stenger

Myndighetene i Beijing stengte søndag alle kinoer, teatre, karaokebarer, internettkafeer og andre steder der mange mennesker samles, i et desperat forsøk på å få bukt med SARS-epidemien. Også Beijings tredje største universitet, Folkets universitet, er stengt på grunn av frykt for SARS.

Alle universitetets porter er stengt, og ingen får lov å gå ut eller inn, opplyste studenter ved universitetet søndag.

De strenge tiltakene ble iverksatt etter at Kinas nye helseminister, visestatsminister Wu Yi, hadde sin første dag på jobben. Wu, som er kjent som Kinas jernkvinne, har lovet å straffe alle myndighetspersoner som ikke tar epidemien på alvor.

Helsemyndighetene i byen meldte at 7 672 mennesker er satt i karantene, mens 1 384 er blitt satt fri fra karantene. Karantene gjelder blant annet ved 128 sykehus og klinikker.

Fra før har myndighetene i Beijing stengt byens hovedbibliotek og alle skoler og barnehager i to uker, og søndag ble også registrering av brylluper suspendert for å forhindre ansamlinger av mange mennesker. To sykehus er isolert og 4.000 pasienter og helsearbeidere satt i karantene.

På jernbanestasjonene i byen blir alle tog desinfisert før de får kjøre, mens passasjerene må gjennomgå helsesjekk. Veisperringer er satt opp ved alle byens utfartsveier, der bilister må sjekke temperaturen og bilene blir desinfisert.

Hittil er det registrert 988 tilfeller av SARS og 48 dødsfall i Beijing.

Nye dødsfall

23 nye dødsfall som følge av SARS ble registrert søndag, ni i Kina, 12 i Hongkong og to i Singapore.

Dermed har til sammen 126 mennesker dødd av den dødelige lungesykdommen i Kina, og 133 i Hongkong. Åtte av de ni dødsfallene i Kina var i hovedstaden Beijing.

Det ble også registrert 161 nye smittetilfeller av sykdommen i Kina, og 16 nye tilfeller i Hongkong.

Til sammen er det registrert 2.914 tilfeller av SARS i Kina, og det er ytterligere 1 921 mulige tilfeller som fortsatt ikke er bekreftet.

I Hongkong er det nå registrert totalt 1.543 tilfeller av sykdommen.

Taiwan

Det første dødsfallet som følge av SARS på Taiwan er registrert. Søndag kunngjorde myndighetene i Taiwan at alle besøkende fra Kina, Hongkong, Singapore og Canada, de hardest rammede områdene, nå skal avvises ved grensa.

En 56 år gammel mann døde på et sykehus i byen Taichung sent lørdag. Mannen skal ha blitt smittet av sin bror, som bor i et boligkompleks i Hongkong som er satt i karantene på grunn av unormalt mange SARS-tilfeller.

Det er registrert 55 tilfeller av SARS-smitte på Taiwan, men hittil hadde ingen dødd av sykdommen. Antallet tilfeller økte brått som følge av et utbrudd på et sykehus i Taipei.

I Singapore er nå 21 mennesker døde, og myndighetene vedtok søndag å forby pasientbesøk på sykehus.

(NTB)

Powered by Labrador CMS