Raskere influensavaksine

Et amerikansk selskap har funnet frem til en "kommersielt gjennomførbar metode" som gjør det mulig å masseprodusere influensavaksine i løpet av uker istedenfor måneder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med tradisjonelle metoder trengs mellom tre og seks måneder for å utvikle en ny vaksine når et nytt influensavirus oppdages.

Det amerikanske selskapet Protein Sciences Corporation rapporterer nå at de har funnet frem til en ny metode slik at masseproduksjonen av vaksiner kan være i gang innen fire uker.

Egg mot celler

Forskerne har jobbet med de fire forskjellige influensatypene man mener mest sannsynlig kan forårsake den neste influensapandemien.

Tradisjonelt fremstilles influensavaksine fortsatt ved å dyrke virus i embryonerte hønseegg. Den nye metoden er raskere fordi den dyrker virus i cellekulturer.

Det er snakk om en såkalt rekombinant vaksine. Den fremstilles ved at genet for antigenet som stimulerer kroppens immunsystem til produksjon av beskyttende antistoffer, bygges inn i en egnet celletype som dyrkes for produksjon av ønsket antigen.

FluBlok

Den nye strategien, som kalles FluBlok, bruker et protein fra overflaten av viruset for å utløse en immunrespons på spesifikke typer influensa.

Proteinet produseres ved først å hente ut genene som er ansvarlige for produksjonen av proteinet fra influensaviruset, for så å sette dem inn i et insektvirus (baculovirus).

Spesifikke vertsceller blir så infisert med dette insektviruset og begynner å produsere proteinet.

- Spennende

- Cellebaserte vaksiner er ikke så veldig nytt, men det de har gjort med baculovirus er spennende, sier Hanne Nøkleby, direktør for Divisjon for smittevern ved Norsk folkehelseinstitutt.

- Istedenfor å dyrke influensavirus i cellekultur, setter forskerne de aktuelle genen inn i et annet virus, og så dyrker de det i celler igjen etterpå.

- Det høres ut som de har kommet ganske langt i utviklingen siden fase II-resultater foreligger, så her kan det bli nye muligheter. Det er vanskelig å si hvor mye arbeid som gjenstår før vaksinen virkelig er her, men dette er lovende så vidt jeg kan forstå, sier Nøkleby.

Avtale om vaksine

Per i dag har Norge en avtale med vaksineprodusenten Solvay Pharmaceuticals om leveranse av influensavaksine i tilfelle en pandemisituasjon.

Dette er en form for forsikringsavtale, der Folkehelseinstituttet betaler en årlig premie for å være garantert leveranse av influensavaksine.

Avtalen med norske myndigheter omfatter fire millioner doser vaksine, men det vil ta mellom fire og seks måneder før vaksinen er klar, fra WHO har identifisert viruset og gjort et vaksinevirus klart til bruk.

- En stor fordel

- Det har blitt antydet at den neste influensapandeminen kan bli avledet fra H5-, H7-, H9- eller H2-influensavirus. Forberedelse av rekombinante baculovirus for broduksjon av disse antigenene og den vellykkede rengjøringsprosessen gir oss en stor fordel i kampen mot en potensiell influensapandemi, dersom den kommer fra noen av disse influensatypene, sier Keyang Wang, en av forskerne bak den nye teknikken, i en pressemelding.

- Dersom vi starter med et lager av klargjorte rekombinante baculovirus, kan en godt tilpasset vaksine bli masseprodusert i løpet av to uker, sier Wang.

Fase II-resultater av utprøvingen av denne typen vaksiner viser at den er trygg, og at den gir like god eller bedre immunitet som tradisjonelle vaksiner.

Den nye metoden ble presentert på konferansen 2006 ASM Biodefense Research.

Lenker:

Selskapet: Protein Sciences Corporation
Konferanse: 2006 ASM Biodefense Research

Powered by Labrador CMS