Annonse

Gjennombrudd for ebolavaksine

Amerikanske forskere sier de har utviklet en vaksine som beskytter apekatter mot ebolaviruset med kun én dose.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne tror at metoden som er brukt i framstillingen av vaksinen kan bli brukt mot andre virus også. Håpet er at teknologien blant annet kan brukes til en rask framstilling av vaksiner mot nye virus som for eksempel SARS eller mot angrep med biokjemiske våpen.

Vaksine på mennesker

Forskerne ved USAs Institute of Allergy and Infectious Diseases håper om kort tid å få prøvd vaksinen ut på mennesker.

I april omkom over 120 mennesker i et ebolautbrudd i Republikken Kongo. Utbruddet rammet også et naturreservat for gorillaer hardt. Forskerne bak vaksinen håper den kan brukes på både mennesker og dyr for å kontrollere slike utbrudd.

Påvist i 1976

Ebolaviruset er oppkalt etter en sideelv til Kongoelva i Afrika. Det ble første gang påvist her i 1976, og senere har det vært en rekke små-epidemier i dette området.

Symptomene er høy feber, blødning fra munn, nese og øyne, blodpropp og blodig avføring. Inkubasjonstiden er 2?20 dager.

Høy dødelighet

Ebolaviruset overføres ved direkte kontakt med blod eller andre kroppsvæsker fra smittede personer. Det har også forekommet smitte ved kontakt med syke eller døde sjimpanser i Elfenbenskysten og Gabon. Smittefaren er spesielt stor for pleiepersonell.

Det finnes ingen effektiv behandling mot ebolaviruset og et sted mellom 50 og 90 prosent av ofrene dør som følge av massive indre blødninger.

Powered by Labrador CMS