Jenter får vaksiner mot kjønnssykdommer
I nær framtid kan kvinner slippe unna både livmorhalskreft, kjønnsvorter og genital herpes. Nye og effektive vaksiner er nemlig rett rundt hjørnet.
Vorter og sår som planlegger å slå seg ned på kvinners kjønnsorganer går tøffe tider i møte.
Vaksiner mot to vanlige seksuelt overførbare sykdommer kan redusere smitten betraktelig.
Forårsaket av kjønnsvortevirus
Livmorhalskreft rammer rundt 350 kvinner årlig i Norge, og hvert år dør 130 kvinner av sykdommen. I u-land er sykdommen mye vanligere, og blant de hyppigste dødsårsakene hos kvinner.
Sykdommen skyldes i hovedsak et virus - Humant papilloma virus (HPV) - som kan forårsake celleforandringer og senere kreftutvikling. HPV-virus forårsaker i første runde kjønnsvorter, også kalt kondylomer.
Det er identifisert ca 30 forskjellige typer HPV-virus som kan smitte slimhinnene i kjønnsorganene. I 90 prosent av tilfellene forårsakes kjønnsvortene av HPV type 6 eller 11. Andre typer, spesielt type 16 og 18, kan forårsake livmorhalskreft, skriver Kreftregistret på sine nettsider.
100 prosent effektiv?
HPV-16 har blitt satt i sammenheng med 50 prosent av tilfellene av livmorhalskreft og mistenkelige prøver. Det er dette viruset som er skyteskiva for en ny og viktig vaksine.
Epidemiologen Laure Koutsky og kollegaene hennes ved University of Washington i Seattle, satte sprøyter på 768 kvinner med en syntetisk versjon av virusets proteinskall, som normalt sett inneholder virusets arvestoff (DNA).
En annen gruppe på 765 kvinner fikk en placebosprøyte. Etter sju måneder hadde ingen av de vaksinerte kvinnene vedvarende infeksjoner av HPV, mens 3,8 prosent av kvinnene i placebogruppen hadde det. Dette indikerer for forskerne at vaksinen er 100 prosent effektiv, men den kan bare hjelpe kvinner som ikke enda har blitt seksuelt aktive.
Herpes 2
Den andre vaksinen er mot genital herpes, nærmere bestemt herpes simplex virus-2 (HSV-2). Den seksuelt overførbare sykdommen kan forårsake smertefulle og kløende blemmer og sår. En infeksjon gjør at du bærer viruset hele livet, og genital herpes kommer gjerne tilbake (i 40-50 prosent av tilfellene), utløst av spesielle forhold som sykdom eller stress.
Det finnes to forskjellige typer av viruset; HSV-1 og HSV-2. Begge typene kan gi utbrudd rundt og i munnen, og på kjønnsorganene. HSV-1 er mest vanlig ved munnsår, mens HSV-2 er mest vanlig ved genital herpes - selv om genital infeksjon med HSV-1 er økende.
Kan ta livet av nyfødte
Mellom 50 og 80 prosent av befolkningen blir smittet av HSV-1 som barn, mens HSV-2 vanligvis ikke dukker opp før seksuell debut. Mellom 20 og 40 prosent av befolkningen mellom 20 og 40 år har blitt smittet med HSV-2, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.
Mellom 80 og 90 prosent av de som bærer HSV-2 har ingen symptomer. Viruset kan overføres til spedbarn dersom mor er smittsom under graviditeten. Dersom det ikke behandles, tar HSV-2 livet av rundt halvparten av sine nyfødte offer. Forskere har prøvd å få til en vaksine i over 50 år - uten hell, skriver journalen Science.
Virket ikke på menn
For å lage en ny vaksine har Lawrence Stanberry ved University of Texas Medical Branch i USA kombinert et av proteinene som utgjør herpesvirusets skall, med et stoff som hjelper immunsystemet med å bekjempe infeksjoner.
Rundt 74 prosent av kvinnene som fikk vaksinen var beskyttet mot HSV-2. Vaksinen ble testet på 978 kvinner og 1 736 menn med partnere som hadde genital herpes.
Til forskernes store overraskelse virket ikke vaksinen på menn. Det kunne heller ikke beskytte kvinner som allerede var smittet med HSV-1.
Store studier er i gang
Forskerne mener likevel at vaksinen kan hindre økningen av infeksjoner, også hos menn, siden tallet på smittede kvinner vil gå ned.
Større studier er i gang for begge vaksinene, og forskere mener de er meget lovende. Noen sammenligner til og med vaksinen mot kjønnsvorter og livmorhalskreft med oppdagelsen av poliovaksinen. Man mener vaksinene kan være på markedet om fem år, skriver BBC.
Artikler om begge vaksinene er publisert i The New England Journal of Medicine (NEJM).
Lenker:
NEJM: A Controlled Trial of a Human Papillomavirus Type 16 Vaccine
NEJM: Glycoprotein-D-Adjuvant Vaccine to prevent Genital Herpes
Hjemmeside: Laura A Koutsky
Hjemmeside: Lawrence Stanberry
Kreftregistret: Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft
Folkehelseinstituttet: Herpes simplex-virus infeksjoner