Doblet brystkreftrisiko

Sykepleiere som har jobbet turnus med nattevakter i over 30 år, har over dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft sammenliknet med kolleger som bare har jobbet dagvakter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser nytt norsk doktorgradsarbeid, Cancer risk among Norwegian nurses, som sykepleier og statistiker Jenny-Anne Sigstad Lie står bak.

Forskningen, som ble gjennomført ved Kreftregisteret, omfatter kvinnelige sykepleiere utdannet i perioden 1914 til 1980, og alle brystkrefttilfeller i perioden 1960 til 1982.

Studien viser også at risikoen for brystkreft øker med antall år med nattevakter.

Nattarbeid er helt nødvendig i helsesektoren, og derfor er det viktig å komme til bunns i hva som gjør slikt arbeid mer risikofylt. En teori går ut på at lyseksponering om natten kan gi økt brystkreftfare.

En annen mulig forklaring er at personer som arbeider nattestid har andre vaner forhold til kosthold, alkoholforbruk, fysisk aktivitet eller bruk av p-piller, og at dette øker risikoen, ifølge avhandlingens populærvitenskapelige sammendrag, sendt ut fra Universitetet i Oslo.

Det ble for øvrig ikke påvist sammenheng mellom kreft og arbeid ved røntgenavdelinger eller andre arbeidssteder der sykepleierne kan ha vært utsatt for stråling.

Powered by Labrador CMS