Kreftrisiko øker med høyden

For hver tiende centimeter du vokser, øker faren for kreft med nesten en femtedel. Hvorfor vet forskerne fortsatt ikke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Istockphoto)

Etter at du har nådd fem fots høyde – det vil si omtrent 1,52 meter – lønner det seg tydeligvis å stoppe å vokse. Fra da av vil hver ekstra tiende centimeter føre med seg en 16 prosent større sjanse for kreft.

Studien fra University of Oxford har fulgt hele 1,3 millioner britiske middelaldrende kvinner gjennom 15 år, og har sett på sammenhengen mellom høyde og ti vanlige former for kreft.

Tidligere studier har også vist at høyde og kreft henger sammen på en eller annen måte, men den nye studien er den største – og den med mest varierte deltagere hva gjelder bakgrunn – som er gjennomført hittil.

Kan antyde fellesmekanisme for kreft

Forskerne, som nå har publisert studien i tidsskriftet The Lancet Oncology, har undersøkt to forskjellige typer tarmkreft, hudkreft, leukemi, non-Hodgkins lymfom, lymfekreft, og dessuten kreft i bryst, eggstokk, livmor og nyrer.

De høyeste kvinnene, de over 175 centimeter, hadde 37 prosent større sjanse for å rammes av en av disse krefttypene i løpet av livet enn kvinnene som var nærmere 1,50 meter høye.

Selv om studien kun så på kvinner, mener forskerne, på bakgrunn av en gjennomgang av andre studier på feltet, at den samme koblingen også gjelder for menn.

– Vi har sett at sammenhengen mellom større høyde og økt total kreftrisiko er omtrent den samme for mennesker fra både Asia, Australasia, Europa og Nord-Amerika, sier Jane Green, forskeren som har ledet studien, i en pressemelding fra universitetet.

– Koblingen mellom høyde og kreftrisiko ser ut til å gjelde for mange typer kreft og for forskjellige mennesker. Det antyder at det kan være en felles grunnmekanisme bak kreften, kanskje en som starter tidlig i livet, mens vi ennå vokser.

Markør for risikofaktor

forskning.no har tidligere skrevet om hvordan høyde hos unge jenter lenge har blitt sett på som en skavanke, eller i verste fall en sykdom:

Men det er altså kanskje gode grunner til å ønske seg kortere døtre.

– Åpenbart kan ikke høyde i seg selv påvirke kreft, men det kan være en markør for noe annet, sier Green til BBC.

Forskerne bak studien tror at veksthormoner, hormoner som produseres naturlig i konglekjertelen og hypofysen i hjernen, muligens kan være ansvarlige for denne vekst-kreft-relasjonen.

Mer veksthormoner – det som skal til for at noen skal bli ekstra høye – kan føre til to ting:

For det første kan det resultere i flere celler, fordi det rett og slett er mer materiale i et høyt menneske. Flere celler betyr flere muligheter for cellemutasjoner, som kan føre til kreft.

Et annet alternativ er at veksthormoner muligens øker tempoet på celledelingen og cellefornyelsen i kroppen. Det kan også gi anledning til flere uønskede mutasjoner.

Vi har blitt høyere

Hele 97 000 tilfeller av kreft ble kartlagt i denne studien, som har fulgt kvinnene i perioden 1996-2001.

Europeere vokste én centimeter per tiår i gjennomsnitt gjennom hele 1900-tallet, og flere mennesker ble også rammet av kreft i den samme perioden.

Her kan det være en sammenheng, mener de britiske forskerne:

Dersom koblingen mellom høyde og kreft stemmer, kan det ha betydd mellom 10 og 15 prosent flere krefttilfeller enn om høyden ikke hadde økt.

Kilder:

J. Green m.fl., Height and cancer incidence in the Million Women Study: prospective cohort, and meta-analysis of prospective studies of height and total cancer risk, The Lancet Oncology, publisert online 21. juli 2011 (les sammendrag)

University of Oxford: Height clue to cancer risk (pressemelding)

Powered by Labrador CMS