Genmodifisert mygg nytteløs mot malaria

Britiske forskere har lenge hatt håp om at genmodifisert mygg skulle bli våpenet som vant krigen mot malaria. Men den modifiserte myggen mister sin kampkraft, fordi den parer seg med umodifiserte artsfeller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsøket på å lure naturen ser ut til å ha mislyktes, medgir forskerne ved Imperial College i London. De vil nå begynne helt forfra igjen i arbeidet med å modifisere myggens gener, slik at insektene ikke lenger kan bære malariasmitte.

Malaria, som også kalles klimafeber eller koldfeber, regnes som en av verdens farligste sykdommer. Den er særlig utbredt i tropiske land, der smitten overføres av mygg. Rundt 240 ulike myggarter kan være smittebærere.

Dør ut

De britiske forskerne har ikke hatt problemer med å utvikle en genmodifisert variant som ikke kan overføre sykdommen til mennesker. Problemet er at denne myggvarianten dør ut, fordi de smittehemmende egenskapene svekkes fra generasjon til generasjon.

Etter 16 generasjoner er disse smittedrepende eller smittehemmende egenskapene helt borte. I enkelte av laboratorieeksperimentene tok det bare fire generasjoner før genene som bar med seg egenskapene var forsvunnet.

Viktig kunnskap

Det var en skuffelse, men forskerne tror de skal kunne arbeide seg ut av denne blindveien, skriver vitenskapsbladet Science i sin nyeste utgave. Arbeidet har et dobbelt mål: Det ene er å bekjempe malaria, det andre å bevise at genmodifisering kan gi viktige medisinske resultater, heter det i artikkelen.

Professor Andrea Crisanti, som har ledet forskningsarbeidet, mener likevel at forskerne har fått viktig ny kunnskap. Denne kunnskapen kan på lang sikt bli til stor nytte, ikke bare i kampen mot malaria men også mot andre tropesykdommer, mener professoren.

(NTB)

Powered by Labrador CMS