Etablerer influensa-register

13 personer er så langt døde av svineinfluensa i Norge. Nå etablerer helsemyndighetene et nasjonalt intensivregister for å samle mer kunnskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Det er klart etter en pressekonferanse onsdag ettermiddag med Helsedirektoratetes direktør Bjørn-Inge Larsen og Folkehelseinstituttets direktør Geir Stene Larsen.

- Vi etablerer et nasjonalt intensivregister, for å få bedre kunnskap om de få som får livstruende influensasykdom, og effekten av ulike behandlingstiltak.

- Vi ønsker også mer kartlegging av kjennetegnene for de som får de mest dramatiske sykdomsforløpene, sa Helsedirektoratets direktør, Bjørn-Inge Larsen.

Myndighetene ønsker naturlig nok å finne ut om det kan være noe mer enn tilfeldigheter bak dødstallene. Norge er foreløpig helt i europatoppen på svineinfluensa-dødsfall i forhold til folketallet.

- Vi kjenner ikke årsaken til det, men vi tror det har sammenheng med aktiviteten i epidemien, altså at vi i Norge er rammet av en hardere bølge enn andre. Men det er derfor vi setter ned et utvalg, som kan se på andre mulige forklaringer, sa Geir Stene Larsen.

- Situasjonen er krevende

"Geir Stene Larsen"

I Danmark har ingen så langt dødd av svineinfluensa, i Sverige har to dødd, i Finland én person. Tyskland med sine over 80 millioner innbyggere har 3 dødsfall relatert til svineinfluensa.

- Vi følger viruset i Norge, det er ikke annerledes enn i andre land, forsikret Bjørn Inge Larsen.

Vaksinevinden ser ellers ut til å ha snudd i den norske befolkningen. På pressekonferansen ble det opplyst at 72 prosent i en undersøkelse nå sier at de vil ta vaksinen. Tidligere har andelen ligget helt ned mot 20 prosent, en av fem.

- Vi har vært bekymret for at få ser ut til å ta vaksinen. Nå er vi glade for at det ser ut til at mange vil vaksinere seg, sa Stene Larsen, som samtidig understreket at situasjonen er krevende:

- Vi ønsker at folk skal vaksinere seg, og så er ikke all vaksine på plass til alle ennå, det vil gå uker og måneder for resten av befolkningen, de utenfor risikogruppene.

- Dette til tross; Norge er tidlig ute med vaksinasjon på verdensbasis.

Les mer:

Pandemi.no -  myndighetenes informasjonssider om pandemisk influensa

Powered by Labrador CMS