Vaksine mot dødsvirus testet ut
Et forskerteam har testet en vaksine mot Marburg-viruset. Den ga aper full beskyttelse, selv om de fikk vaksinen 20-30 minutter etter å ha blitt utsatt for en høy dose av viruset.
De lovende resultatene til tross; foreløpig foreligger ingen planer om å teste vaksinen på mennesker.
I stedet vil de amerikanske forskerne undersøke nærmere hvor lang tid etter smitte vaksinen kan settes - og fremdeles gi beskyttelse mot det Ebola-beslektede viruset, skriver tidsskriftet Science.
Diaré og blødninger
Siden det dødelige Marburg-viruset ble identifisert i 1967 har det vært bare seks påviste utbrudd.
Det finnes ingen kur mot viruset, som er svært sjeldent og bare finnes i Afrika. Ved det hittil største utbruddet, i Angola i perioden 2004-2005, døde rundt 88 prosent av de drøyt 370 smittede landets helsemyndigheter rapporterte om.
Ved andre utbrudd har dødeligheten vært lavere. Ifølge Verdens Helseorganisasjon er de første symptomene høy feber, smerter i hode og muskler, kvalme og oppkast. Etter hvert kan pasientene få kraftig diaré, utslett og store blødninger.
Både før og etter
Tidligere har de samme amerikanske forskerne, som kommer fra instituttet AMRIID i Mayland, ifølge Science rapportert om en vaksine som ga aper beskyttelse mot både Marburg- og Ebola-viruset før infeksjon.
AMRIID er en forkortelse for U.S. Army Medical Research Institute of Infectious Diseases, som holder til i Fort Detrick, Maryland.
Sammen med det ovenfornevnte eldre arbeidet, viser teamets nyeste forskningsarbeid at Marburg-vaksinen har en potensiell “dobbeleffekt”, ved at den både virket før og etter at apene fikk viruset injisert i kroppen.
Hvor stammer viruset fra?
Forskerne vet at Marburg-viruset smitter gjennom blod og kroppsvæsker, mens inkubasjonstiden er fra tre til ni dager.
Men hvor det fryktede viruset holder til mellom utbruddene er fortsatt en gåte. Ingen kan heller si med sikkerhet hvor det stammer fra.
Her er de seks små og store utbruddene som Verdens Helseorganisasjon har registrert:
1967: Tyskland og Jugoslavia (7 personer omkom)
1975: Sør-Afrika, trolig smitte i Zimbabwe (1 person omkom)
1980: Kenya (1 person omkom)
1987: Kenya (1 person omkom)
1998-2000: Den demokratiske republikken Kongo (128 personer omkom)
2004-2005: Angola (landets helsemyndigheter har rapportert at 329 personer omkom)
Les mer:
Science: Marburg Vaccine Goes on the Offense.
Verdens Helseorganisasjon: Marburg haemorrhagic fever.