Alzheimers som livsstilsykdom

Kosthold, trening, blodtrykk og kolesterol er risikofaktorer for Alzheimers sykdom. En livsstil som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, øker også risikoen for Alzheimers.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Alzheimers er en konsekvens av vår moderne vestlige livsstil, sa den amerikanske forskeren Robert Friedland under innledningen av den internasjonale Alzheimerkonferansen i Stockholm.

Den store nyheten på konferansen er at nivået på kolesterolinnholdet i blodet, i tillegg til blodtrykket og kroppsvekten, har stor betydning for sykdommen.

Sterkere sammenheng

Sammenhengen mellom livsstil og Alzheimers sykdom er sterkere enn man tidligere har trodd, kommer det fram av flere studier.

Også intellektuell stimuli og sosial kontakt kan være med på å utsette eller forhindre at sykdommen angriper.

Den økte interessen for å identifisere risikofaktorer for Alzheimers sykdom henger sammen med en ny innsikt i at miljøfaktorer spiller en rolle for utviklingen av sykdommen. Forskernes utfordring er å spore opp og analysere data om levevis som går 20 eller 30 år tilbake i tid.

Studerer miljøpåvirkninger

- Alzheimers sykdom kan starte så mye som 20 eller 20 år før symptomene viser seg. Det er vanskelig å spore miljøpåvirkninger 30 år tilbake i tid, sier William Thies, som er visepresident i Alzheimers Association. Organisasjonen finansierer konferansen.

Selv om det er behov for mer forskning på området, mener Thies det finnes sterke bevis for at en sunn aldring henger sammen med en redusert risiko for Alzheimers sykdom.

Aktivt og sosialt liv

Et rikt sosialt liv med mye fysisk og psykisk aktivitet kan holde demensen på avstand. En støttende familie og mange venner er viktig. Mosjon og hjernegymnastikk, som sjakk eller kryssordløsing, reduserer risikoen for å utvikle sykdommen med ca 30 prosent, skriver avisen Svenska Dagbladet.

Helst bør man naturlig nok slutte å røyke også, og drikke passe mengder med alkohol. Noen glass vin i uken gir en viss beskyttelse mot sykdommen.

Alzheimer research forum
Konferansens nettsider

Powered by Labrador CMS