Annonse

Glemske gravide

Mens magen vokser, krymper hukommelsen, ifølge britiske forskere. Gravide er vesentlig dårligere enn andre damer når det gjelder å huske hvor ting er.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Står du der med megamage og lurer på hvor veien til butikken har gjort av seg? I så fall er du antageligvis ikke alene, mener forsker Diane Farrar og kollegaene fra Bradford Institute for Health Research.

De har kjørt 23 vordende mødre og 24 andre damer igjennom fire forskjellige forsøk for å avsløre om tilstanden hadde noe å si for evnene til å huske hvor saker og ting var plassert i rommet.

De svangre kom ikke særlig godt ut av det. De som hadde bolle i ovnen gjorde det nemlig vesentlig dårlige på testene fra andre trimester og godt inn i spedbarnstida.

- Forskningen viser at blivende mødre kan oppleve redusert evne til romlig hukommelse og dette holder seg i minst tre måneder etter fødselen, sier Farrar i ei pressemelding fra Society for Endocrinology. Resultatene ble presentert på deres årlige konferanse.

Dårlig romfølelse og labert humør

Forskerne brukte fire databaserte oppgaver for å teste hvor godt kvinnene husket mønster og steder de tidligere hadde sett, hvor lett de kunne planlegge bevegelser i rommet, og hvor gode de var til å lære regler.

I tillegg målte vitenskapsfolkene generell arbeidshukommelse, oppmerksomhet, humør, angst og hormonnivåer hos deltagerne.

Da ble det altså klart at de gravide damene klarte seg dårligere på rom-testene i både andre og tredje trimester og ved en test tre måneder etter fødselen.

Det så også ut til at de vordende mødrene var i verre humør, og hadde mer angst og større risiko for å pådra seg depresjoner. Men denne tendensen la seg etter fødselen.

- Dette antyder at hormonpåvirkning kan ha skylda, sier Farrar ifølge pressemeldinga.

 Kan være hormonene

Hva som får hukommelsen til å feile, er forskerne slett ikke sikre på.

Det er spesielt hjernedelen hippocampus som styrer med vår romlige oppfattelse. Hvis hormonnivåene endres, slik de gjør under graviditeten, kan nok dette påvirke måten hippocampus fungerer på, tror forskerne.

Det er også mulig at forandringer i humøret og økt angst også kan påvirke hukommelsen.

- Nå trengs det mer forskning for å identifisere de nevrologiske effektene av graviditet for å peke ut retningen for framtidig forskning og å skaffe informasjon for kvinner og de som er involvert i svangerskapsomsorg, sier Farrar.

Referanse:

D. Farrar, D. Tuffnell, J. Neill & K. Marshall, Pregnancy adversely affects ability to recall previously seen spatial locations, Endocrine Abstracts (2010) 21 P325, presentert på den årlige konferansen til Society for Endocrinology 15. – 18. mars 2010. 

Powered by Labrador CMS