Urbane sædceller knuser bygdas små svømmere

Fruktbare marker er ingen fordel for mannfolk på bygda når det gjelder evne til reproduksjon, i følge en amerikansk studie. Gutta i byen har mange flere, raskere og sterkere sædceller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Man skulle kanskje tro at den friske lufta i spredtbygde strøk ville gi bygdesperma visse fordeler, men den gang ei. Overraskende resultater fra USA viser at det meste av potensen befinner seg i byen.

Global tilbakegang?

Menn som bor på bygda i Missouri, i det amerikanske Midtvesten, har nemlig færre og dårligere sædceller enn menn som bor i New York, Minneapolis og Los Angeles.

Studien stiller seg i rekken av motstridende resultater når det gjelder hvorvidt mannens sperma blir påvirket av stedet han bor på og tingene han utsettes for.

Mange av oss husker forskningsresultatene fra 1992 presentert av danske forskere, hvor en studie publisert i British Medical Journal hevdet at sædcellene var på tilbakegang verden over. Siden den gang har de små svømmerne vært gjenstand for intens debatt.

Geografiske forskjeller

Den nyeste trenden er at forskningen peker på geografiske forskjeller, heller enn en ensidig global spermareduksjon.

Men resultatene har møtt kritikk for å være basert på lite representative undergrupper av menn, som for eksempel menn i urbane sentra som vil sterilisere seg.

Epidemiologen Shanna Swan ved University of Missouri i Columbia bestemte seg sammen med sine kollegaer for å gjøre en undersøkelse på et bredere utvalg av mannfolk.

Forskerne forsikret seg om at alle mennene var fruktbare ved å plukket ut partnerne til gravide kvinner, skriver journalen Science.

Store forskjeller

Med 903 sædcelleprøver fra 512 vordende fedre fra New York, Los Angeles, Minneapolis og Columbia satte de i gang. De fikk seg en kraftig overraskelse:

Mannfolka fra de tre byene hadde mange flere sædceller - fra 38 til 75 prosent flere - enn typene fra Missouri.

Og ikke nok med det: Det totale antallet bevegelsesdyktige sædceller var mye lavere her sammenlignet med de urbane områdene. Bevegelsesevnen i Missouri var hele 50 prosent lavere enn hos de undersøkte mennene i Los Angeles.

113 millioner ingenting å skryte av

"Det er klart de er kjekkaser (enkelte mener de har baller også), men kvinner; husk at skinnet bedrar..."

I sædcelleprøvene fra Missouri var det en gjennomsnitt på 113 millioner bevegelsesdyktige svømmere, sammenlignet med 201 millioner i prøvene fra Minneapolis, 196 millioner i prøvene fra New York, og 162 millioner i prøvene fra Los Angeles.

Bare 1,1 prosent av mennene fra Missouri møtte minimumskriteriene for å være definitivt fruktbare. Kriteriene er basert på antallet sædceller, i tillegg til svømmernes form og bevegelsesevne. Til sammenligning lå 8,5 prosent av de urbane mennene over minimumskriteriene.

Skylder på jordbrukjskjemikalier

Forskerne sier de har utelukket mulige årsaker som alder, røyking, kroppsvekt, seksuelt overførbare sykdommer, tidligere ufruktbarhet, nylig feber eller utdannelse.

De mener derimot at jordbrukskjemikalier kan ha skylda for at bygdesperma ikke kommer først i mål. Det er likevel nødvendig med flere undersøkelser for å påvise at dette er årsaken (for eksempel kan det være lokale genetiske forskjeller).

I det aktuelle området i Columbia blir 57 prosent av jorda brukt til jordbruk. Kjemikalier, som gjødsel og insektmiddel, er kjent for å dukke opp i drikkevannet.

Undersøker blodet

Forskerne ser nå på blodprøver fra de undersøkte mennene, og leter etter spor etter kjemikalier som kan forklare forskjellen mellom mannfolka på bygda og gutta i byen.

En annen hypotese er at befolkningstetthet i seg selv er med på å øke sædcellekvaliteten. Uansett er det blitt enda tydeligere at sædkvaliteten varierer med geografien, noe som argumenterer mot en generell global nedgang.

Forskningen er presentert i journalen Environmental Health Perspectives fra 11. november.

Powered by Labrador CMS