Mener endret forløsningspraksis kan redde nyfødte

Gynekolog Jakob Nakling hevder 20 dødsfall årlig blant nyfødte kunne vært unngått hvis praksisen for å sette i gang forløsning ved overtid ved termin for fødende kvinner hadde vært endret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nakling er seksjonsoverlege på fødeavdelingen Sykehuset Innlandet Lillehammer. Gjennom elleve år har han samlet inn data om alle fødende i Oppland, totalt 20 000 kvinner.

Ifølge NRK viser hans studier at risikoen for dødfødsler stiger en drøy uke etter at terminen er passert.

Norsk gynekologisk forening (NGF) anbefaler å vente 14 dager etter at kvinnen har passert termin før de tar inn kvinnene inn på kontroll. Deretter undersøkes de hver annen dag. Tre uker over termin skal alle fødsler settes i gang.

Jakob Nakling hevder at 20 dødsfall blant nyfødte kunne vært unngått hvis man setter i gang en fødsel tidligere enn det som er vanlig praksis.

Leder i NGF, Kjell Salvesen, sier til NRK at Naklings studie ikke gir godt nok grunnlag for å endre praksis fordi den ikke viser konsekvensene av å sette i gang fødsler som ellers går av seg selv.

- Å sette i gang fødselen hos en kvinne som ikke er klar, kan føre til blødninger, keisersnitt, smerter og et langvarig fødselsforløp, sier Salvesen.

St. Olavs hospital i Trondheim forsker nå på to grupper med kvinner der den ene forløses tidligere enn normalt og en annen etter vanlig praksis.

(NTB)

Powered by Labrador CMS