Voyager mot verdensrommets ytterkant

De har vært underveis i 25 år, og de jobber seg trofast videre. De kommer aldri fram. De amerikanske romsondene Voyager 1 og 2 er på vei mot verdensrommets ytterkant.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Midt på 1970-tallet var det månelandinger og bemannede romferder som fanget verdens oppmerksomhet. Voyager-sondene ble skutt ut uten fanfarer og store ord, men nå sier en forsker at deres tokt gjennom rommet hører til menneskehetens største bragder.

"Voyager 1. (Foto: NASA)"


Skulle det være noen der ute, har sondene med seg eksempler på det ypperste av jordas kunst og kultur. Vertskapet kan sette hodetelefoner på de små, grønne ørene sine og lytte til verker av Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart - og Chuck Berry.

Milliarder av kilometer

Voyager I har ifølge NASA nå tilbakelagt 12,9 milliarder kilometer, det vil si 86 ganger gjennomsnittsavstanden mellom jorda og sola. Søsterskipet Voyager 2 ligger litt bak i løypa, med 10,2 milliarder kilometer.

Voyager 1 ble skutt opp 20. august 1977, og skulle egentlig bare på en fire års snartur til planetene Jupiter og Saturn og deretter pensjoneres. Voyager 2 ble skutt opp 5. september samme år med et lignende oppdrag, men har fulgt en annen rute gjennom verdensrommet.

En gang mellom år 2009 og 2023 vil Voyager 2 trolig forlate solas magnetfelt og bevege seg ut i det astronomene kaller det interstellare rom, altså rommet mellom stjernene.

Carolyn Porco, en av vitenskapsfolkene bak prosjektet, mener Voyager-prosjektets betydning knapt kan overdrives.

“Vår største seier”

- Jeg vil si at Voyager-ferdene var og er vår tids største seier, sier hun til avisen Washington Post.

- Jeg tror de generasjoner av menneskeheten som levde i annen halvdel av det 20. århundre og første halvdel av det 21., vil bli husket av sine etterkommere først og fremst for sitt arbeid for å kartlegge solsystemet, framholder Porco.

De ett tonn tunge sondene passerte Jupiter i 1979 og nådde Saturn i henholdsvis 1980 og 1981. Tidligere hadde Pioneer-sonder tatt fotografier av disse himmellegemene. Men Voyager-søstrenes sylskarpe fargebilder var de første som ytte de to planetene full rettferdighet.

Voyager 2 har også passert, i astronomisk forstand, på nært hold av Uranus og Neptun, planeter som ikke tidligere hadde hatt besøk fra jorda. NASA håper sondene vil fortsette å sende tilbake data i 20 år til, selv om signalene i dag bruker over ni timer på å nå jorda.

Les mer…

Informasjon om Voyager 1

Informasjon om Voyager 2

(NTB)

Powered by Labrador CMS