Lyd istedenfor kuler og krutt

Nye våpensystemer testes ut av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i takt med at trusselbilder endrer seg. Blant våpnene som kan bli tatt i bruk av Forsvaret, er en tallerkenformet lydkanon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt tester såkalt mindre dødelige våpen som kan være aktuelle for Forsvaret i fremtiden. Her er forskere sammen med en gruppe offiserer, i en test av lydkanonen LRAD. For sikkerhets skyld har de tatt på seg hørselvern, selv om de står bak kanonen. Foto: FFI."

Til høsten skal FFI levere sin anbefaling om hvilke såkalte ikke-dødelige våpen og mindre dødelige våpen som skal kjøpes inn. Og ikke minst: Hvordan de skal brukes.

Blant våpnene som testes nærmere av forskerne, er lydkanonen Long Range Acoustic Device (LRAD), opplyses det på FFIs internettside.

Sender ut høy lyd

Innretningen ser ikke akkurat skummel ut, men den kan lage høy lyd: LRAD ble brukt da den norske kapteinen på cruiseskipet “Seabourn Spirit” jaget vekk pirater i småbåter utenfor kysten av Somalia i november i fjor.

Mer presist kan LRAD for eksempel utsette føreren av en småbåt for en pipelyd på inntil 122 desibel på 50 meters hold, ifølge FFI.

Lyden sendes i stråleform mot målet. Ved så høy lyd begynner vi mennesker å føle ubehag, og smertegrensen er ikke langt unna.

LRAD kan også brukes til kommunikasjon.

Mindre dødelige våpen

FFIs testing av nye våpentyper henger sammen med Forsvarets anskaffelsesprosjekt “Mindre dødelige våpen”.

Det er nye tider for norske militære styrker. Soldater blir i større grad enn før sendt utenlands på oppdrag. For eksempel kan de bli nødt til å håndtere sivile grupperinger.

De kommende tre årene skal Forsvaret bruke 50 millioner kroner for å utstyre soldater med våpen til situasjoner der bruk av konvensjonelle dødelige skytevåpen anses utenkelig.

Les mer:

FFI-FAKTA: Ikke dødelige våpen - et utvidet spekter av maktmidler.

FFI: Alle pipekonserters mor.

Powered by Labrador CMS