Mikrorobot med superspenst

Sveitsiske forskere har utviklet en knøttliten robot som jumper av gårde som en gresshoppe. I framtida kan slike mikrohoppere utforske fremmede planeter eller farlige katastrofeområder.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Den lille roboten veier bare sju gram, men kan hoppe 27 ganger sin egen lengde. (Foto: Alain Herzog, EPFL)"

Den lille roboten veier bare sju gram, altså ikke stort mer enn et kronestykke. Likevel kan den sprette 27 ganger sin egen lengde, i kjempejump på 1,4 meter. Dermed når den 10 ganger lenger enn alle tidligere hoppende roboter.

Det kan bli nyttig, tror forskerne fra Laboratory of Intelligent Systems ved EPFL i Sveits, som står bak utviklinga av den lille sprettemaskinen.

- Hoppingen gjør at mikroroboter kan ta seg fram i mange typer ulendt terreng, hvor ingen andre gående eller kjørende roboter kan dra, sier professor Dario Floreano i ei pressemelding.

Han ser for seg at denne typen maskiner for eksempel kan jumpe fram som ørsmå redningsarbeidere i farlige og uframkommelige ulykkesområder.

Eller så kan vi utstyre en hel sverm av dem med solcellepaneler og knøttsmå måleinstrumenter, før vi sender dem ut i terrenget på en ukjent planet.

Inspirert av gresshopper

Forskerne lot seg inspirere av naturen da de bygde mokroroboten.

De etterlignet gresshopper, lopper og frosker. Alle disse skapningene har mekanismer for å lade opp masse energi i beina, for så å utløse all energien på en gang. Slik kan de få til noen skikkelige kjempehopp.

Roboten bruker på samme måte en liten motor til å spenne to fjærer på brystet. Når fjærene er helt stramme, løses de ut slik at maskinen skyter av gårde.

På denne måten kan roboten sprette hvert tredje sekund, i opptil 320 hopp før batteriene er flate.

Roboten ble presentert på IEEE International Conference on Robotics and Automation i Pasadena i California, 21. Mai 2008.

Powered by Labrador CMS