Prærieradio mot pamperadio

Digital radio (DAB) har etter mange år kommet ut at startgropa, men nå kan et nytt format ta igjen forspranget på kort tid: digital mellom- og kortbølgeradio (DRM). DRM passer bedre for den ensomme radiostasjonen på prærien enn pampete DAB-teknologi. Men vil forbrukerne ha begge deler?
20.9 2004 05:00


“Populær DAB-mottaker - nå også i Norge for om lag 1 500 kroner: Evoke Pure.”

Digitale radioer har vært til salgs i spesialforretninger det siste året her i Norge. De gir lyd med CD-kvalitet nesten uten fortyrrelser selv i vanskelig terreng.

DAB har vært satsningsområde for de europeiske almenkringkasterne i mange år, og nå løsner det endelig for mottakerprodusentene. Nye billige integrerte kretser gjør det mulig å lage batterivennlige, rimelige DAB-mottakere. Her i Norge dekker DAB-senderne det sentrale Østlandet samt E6 fra Oslo til Steinkjer og enkelte flekker i vest og nord.


“DRM-mottaker for USB-tilkobling mot PC fra Coding Technologies.”

På kringkastingsmessen IBC i Amsterdam ble det for første gang vist en markedsklar mottaker for et nyere og konkurrerende system - DRM.

Nå ønsker ikke DRM-utviklerne å framstå som DAB-dødare, snarere tvert imot. På spørsmål fra forskning.no understreket leder for DRM-konsortiet Peter Senger at DRM og DAB ønsker samarbeid, ikke konkurranse. Men samtidig kunne han ikke gi noe klart svar på hvordan de to systemene fullt ut kan komplementere hverandre. Faktum er at DRM har krutt i seg til å sprenge det foreløpige DAB-hegemoniet.

Pamperadio og prærieradio


“Perfekt sted for en DRM-sender?”

DAB er bygget rundt ideen om at mange lydkanaler deler samme frekvens. Brukeren kan altså velge mellom flere kanaler uten å skru på søkeren. I den riksdekkende norske kanalgruppen er det bare plass til NRKs mange kanaler, P4 og én privat kanal til.

En slik samordning av kanaler er tilpasset de hel- og halvstatlige kringkasterne i Europa. For små radiostasjoner er DAB kostbar teknologi. Riktignok er det utviklet “nær-DAB” for små områder i et annet frekvensbånd, men uansett må ett “ensemble” fylles opp av radiostasjoner som er villige til å samarbeide.

DRM derimot er digital radio på langbølge-, mellombølge- og kortbølgenettet. En DRM-stasjon sender bare en eller høyst to lydkanaler. Det kan høres ut som en ulempe, men i store deler av verden er radiosenderne spredt på lokale enslige stasjoner. Med enkelt og rimelig tilleggsutstyr kan disse stasjonene nå sende DRM over de gamle senderne og få samme dekning med lavere effekt. Litt flåsete kan man si at DAB er pamperadio, mens DRM er prærieradio.

Røff og rimelig

En DRM-sender dekker nemlig et mye større område, akkurat som vanlig mellombølge- og kortbølgeradio. Det betyr at en DRM-sender kan stråle godlyd utover en hel ørkenstat - eller store deler av Europa. Turister kan fortsatt høre nyheter fra hjemlandet på sin DRM bilradio, mens DAB-nettet bare vil overføre lokale kanaler.

DRM er også godt beskyttet mot støy og forstyrrelser. Det er helt nødvendig fordi DRM må tåle refleksjoner fra ionosfærelaget, akkurat som tradisjonell mellom- og kortbølgeradio. Derfor vil vanskelige byforhold med reflekser fra husvegger være lett å takle for DRM - akkurat som for DAB. DRM er bygget for røffe forhold.

Kjære - vi krympet lyden


“Prototyp av DRM bordradio på IBC-messa i Amsterdam.”

DRM-standarden er ikke ny, men det som er nytt er at DRM er i ferd med å ta igjen den gode lydkvaliteten til DAB. Hvorfor? Fordi DRM har tatt i bruk nyere metoder for koding av lyden.

DAB-standarden er låst til det foreldede MPEG-1 og 2-systemet. DRM bruker derimot MPEG-4, som kan gi tilnærmet CD-kvalitet med en brøkdel av datastrømmen til en DAB-kanal. På IBC-messen kunne vi høre en spesiell tale-koding med telefonkvalitet. Bitraten var to kilobit i sekundet, en 64-del av vanlig DAB-lyd!

1,3 billion Chinese can’t be wong

Kina satser stort på DRM. Ikke bare ble DRM-konsortiet stiftet på et internasjonalt møte i Kina i 1998, men i vår ble det klart at Kinas myndigheter vil arbeide for å innføre DRM som digital standard i verdens mest folkerike land.

DRM er på mange måter der DAB var da det ble satt i regulær drift for sju år siden: Senderteknologien finnes, men det er få mottakere i handelen.

DAB-snøballen er endelig i ferd med å rulle med flere billige mottakere og godt utbygget sendernett, særlig i Storbritannia. Men DRM kan raskt ta igjen forspranget. Ny teknologi gjør det mulig å snu seg raskt og bake nye standarder inn i databrikkene.

Og forhåpentlig vil brikkene i framtidas digitale radioer kunne håndtere både DAB, DRM og andre trådløse systemer som måtte dukke opp. Dermed vil produsentene kunne lempe den digitale radioforvirringen trådløst over til den stakkars konsumenten, som får enda et knappebrett å kaste i bakken i ren, komprimert fortvilelse ?

Les mer:

Dekningen for DAB i Norge
Nettsiden til DRM-konsortiet
Nettsiden til WordDAB-organisasjonen

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Emneord

Annonse

Annonse