Ny teknologi gir superskarpe stjernebilder

Et speil som vibrerer tusen ganger i sekundet gjør det mulig å ta skarpere stjernebilder enn noensinne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et bilde av Oriontåken tatt med den nye kamerateknologien. (Foto: Adam Block/UA SkyCenter)

Det nye kameraet er utviklet av italienske og amerikanske astronomer, og den siste versjonen er satt på teleskopet MagAO høyt oppe i de chilenske fjellene.

Kameraet bruker et speil som vibrerer tusen ganger i sekundet for å motvirke atmosfæriske forstyrrelser.

- Vi kan for første gang ta bilder med lang lukkertid med oppløsning nok til å fange objekter som er så små som 0,02 buesekunder, sier Laird Close, astronomiprofessor ved University of Arizona i en pressemelding.

Et buesekund har ingenting med tid å gjøre, men er en måleenhet for vinkler. Et bueminutt får du om du deler én grad i en sirkel opp i 60, mens et buesekund er en sekstidel av et bueminutt.

Den nye kamerateknologien er nylig montert på MagAO-teleskopet i Chile. (Foto: Yuri Beletsky, Las Campanas Observatory)

Denne oppløsningen tilsvarer det å kunne ta bilde av en mynt fra 160 kilometers avstand, forklarer Close.

Det betyr at man med denne teknologien skal kunne ta bilde av en fotballbane på månen med vanlig lys.

Umiddelbare resultater

Det nye kamera-systemet har allerede gitt resultater, og nylig ble det publisert tre studier der data fra MagAO ble brukt.

I den ene studien greide forskerne for første gang å skille dobbel-stjerna theta 1 Ori C fra hverandre. Man har nemlig lenge visst at denne stjerna egentlig besto av to stjerner, men teleskopene har ikke vært gode nok til å skille dem fra hverandre.

Men med den nye teknologien blir bildene hele 17 ganger skarpere, og nå kan man tydelig se at det er to separate stjerner.

Til venstre ses et "vanlig" bilde av dobbelstjerna theta 1 Ori C. I midten er den nye vibrerende teknologien skrudd på, mens bildet til venstre er zoomet kraftig inn. (Foto: Laird Close/UA)

Ifølge forskerne kan det nye kameraet ta bilder som er bedre enn de romteleskopet Hubble tar.

Til nå har Hubble kunnet ta de skarpeste bildene, selv om teleskopet ikke er spesielt stort sammenlignet med de på jorda. Det er fordi Hubble går i bane rundt jorda, og ikke trenger å bry seg om atmosfæriske forstyrrelser og lys fra jorda.

Men den nyutviklede vibreringsteknologien gjør altså kameraer på jordbaserte teleskoper langt skarpere.

Teknologien fungerer ved hjelp at et tynt sekundær-speil som svever på et magnetfelt rundt 10 meter over hovedspeilet. Sekundær-speilet har 585 punkter som kan endre form 1000 ganger i sekundet for å motvirke forstyrrelsene fra atmosfæren.

Referanse:

Pressemelding fra University of Arizona

Powered by Labrador CMS