Stjernesprut fra het galakse

Galaksen M82 blåser hete sjokkbølger av hydrogengass ut fra kjernen. I sjokkbølgene fødes nye, blåhvite stjerner. Romteleskopet Hubble har fanget lyset fra galaksen og tegner de nytente stjernegnistene sprakende skarpt.

M82 er en lyståke i stjernebildet Store Bjørn. Den er laget av gass, støv og stjerner, som vår egen Melkevei. Men til forskjell fra Melkeveien ligger M82 tett ved en større galakse.

Tyngdekrefter fra spiralgalaksen M81 har vrengt M82s kjerne, og store strømmer av het hydrogengass blør ut i det kalde tomrommet.

Nytente stjernegnister

Romteleskopet Hubble oppdaget klynger av nytente stjernegnister i disse hete gassene. Hver klynge ser ut som en uskarp lysflekk, men inneholder opptil en million nye, blåhvite stjerner.

"Dette bildet av M82 er en mosaikk av fotografier tatt i synlig lys av romteleskopet Hubble. De hete hydrogenstormene står ut fra kjernen i rødt. Foto: ESA"
"Dette bildet av M82 er en mosaikk av fotografier tatt i synlig lys av romteleskopet Hubble. De hete hydrogenstormene står ut fra kjernen i rødt. Foto: ESA"

M82 er altså et arnested for nye soler og solsystemer. Men galaksen gir astronomene flere spennende opplevelser. For der mange stjerner fødes, er det også mange som dør.

Ekko av stjernedød

Radioastronomene fanget opp ekkoet av enorme supernova-eksplosjoner inne i kjernen til M82, bak slør av støv som intet lys slipper igjennom. Supernovaer er gamle kjempestjerner som dør.

I den andre enden av spekteret har romteleskopet Chandra sett glimt av røntgenstråling i utkanten av galaksen. Strålingen kan komme fra gass som suges inn i et sort hull.

Praktfulle bilder

Ved å fotografere M82 med andre typer stråler enn øyet kan se, folder dramaet i galaksen seg ut i enda sterkere farger.

I infrarød varmestråling blir de hete vindene fra M82 til de rene ildstormer. Bildet er fra romteleskopet Spitzer, og gir assosiasjoner til Saurons øye fra filmen om Ringenes herre.

Fargene framkommer ved at de korteste infrarøde bølgene er blåfargede, de mellomlange er grønnfargede og den mest langbølgede infrarøde strålingen er rødfarget.

I dette bildet kan du se M82 i et utvidet superspektrum. Røntgenbildet fra Chandra-sonden er gjengitt i blått. Bildet i synlig lys fra Hubble-teleskopet har grønne og orange farger. Det infrarøde bildet fra Spitzer-romteleskopet er gjengitt i rødt.

Hubble-bildet av M82 er en mosaikk som er satt sammen av mange enkelt-fotografier. Det er laget i anledning av romteleskopets 16-års-jubileum, og er det skarpeste bildet som noensinne er laget av galaksen M82.

Se også:

Hubble-romteleskopets hjemmeside
-med bilder i høy oppløsning av galaksen M83.

Powered by Labrador CMS