Kronikk: Norske hoppdommere strenge mot Ahonen

Norske hoppdommere gir finske Janne Ahonen konsekvent lavere stilkarakterer enn andre dommere. Det har forskere ved Norsk Regnesentral funnet ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Janne Ahonen i tilløpet i hoppbakken i Bad Mitterndorf. (Foto: Dominic Ebenbichler/Reuters)'
"Janne Ahonen i tilløpet i hoppbakken i Bad Mitterndorf. (Foto: Dominic Ebenbichler/Reuters)"

Finlands OL-dommer i hopp, Eero Kuusinen, har hevdet at norske hoppdommere gir finske Janne Ahonen for lave stilkarakterer for at nordmenn skal vinne.

Ved å analysere de stilkarakterene som er blitt gitt, kan man finne ut hvordan de norske dommerne vurderer Ahonen i forhold til andre hoppere.

Det er nettopp det forskere ved Norsk Regnesentral (NR) har regnet på - og funnet ut at de må gi Eero Kuusinen rett.

Tre sesonger

Resultater fra internasjonale hoppkonkurranser er tilgjengelige på nettsidene til det internasjonale skiforbundet (FIS).

Forskerne fra NR har analysert resultatene i individuelle hoppkonkurranser fra de to foregående sesongene og denne sesongen frem til og med rennet i normalbakke under OL.

Norske dommere gir i gjennomsnitt Janne Ahonen 18,03 i stil, mens de gir 17,87 til andre, når vi ser bort fra norske og finske hoppere.

Snille og strenge dommere

For å vurdere om norske dommere er strengere mot Ahonen, må vi ta hensyn til at Ahonen normalt får høyere stilkarakterer enn andre hoppere på grunn av sin dyktighet.

Hvis vi ser bort fra norske og finske dommere, får Ahonen 18,41 i snitt, mens andre hoppere får 18,02 i snitt, når vi ser på de rennene der Ahonen har vært kvalifisert til finaleomgangen.

Normalt får dermed Ahonen 0,39 bedre i stil enn andre hoppere, mens han bare får 0,16 bedre i stil av norske dommere.

Denne forskjellen er statistisk signifikant, det vil si den er for stor til bare å kunne skyldes tilfeldigheter. Det er derfor grunnlag for å påstå at norske dommere er strengere mot Ahonen enn mot andre.

Nordmenn strenge mot alle

Vi kan imidlertid ikke ta stilling til hva som er årsakene til forskjellen i strenghet. Vi kan ikke konkludere at norske dommere vil ødelegge for Ahonen for at nordmenn skal vinne.

Forskjellen kan like gjerne skyldes at Ahonen ikke alltid tar telemarksnedslag, og at det blir vurdert strengere av norske dommere enn av andre.

I denne sammenhengen er det naturlig å spørre seg om det er noen trender i hvordan dommere fra ulike nasjoner gir stilkarakterer.

Norske dommere gir i gjennomsnitt hopperne 0,15 lavere karakterer enn dommere fra andre nasjoner. Denne forskjellen er statistisk signifikant.

Når det gjelder hvordan finner dømmer i forhold til andre, er det imidlertid ingen klar tendens.

Strenge mot sine egne også?

I mange idretter der subjektive dommeravgjørelser har betydning for utfallet, blir dommerne beskyldt for å favorisere sine landsmenn.

Vi har undersøkt hvordan norske og finske hoppdommere vurderer sine egne i forhold til hoppere fra andre nasjoner.

Norske hoppere får i gjennomsnitt 18,06 fra de internasjonale dommerne, mens de får 18,03 fra de norske.

Så også mot egne hoppere er norske dommere strengere enn de internasjonale.

Forskjellen her er imidlertid bare 0,03, og norske dommere er signifikant mindre strenge mot nordmenn enn mot utlendingene.

Tilsvarende finner vi at også finske dommere er signifikant snillere mot egne hoppere enn mot utlendinger.

Les mer…

Last ned tallmaterialet for undersøkelsen (Word-format)

Powered by Labrador CMS