I sluttspillet i Champions League i fotball er det kvaliteten på lagene som er avgjørende, ikke hvem som spiller hjemme eller borte i den andre kampen.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
1/8-finaler i Champions League
Tirsdag 5. mars Borussia Dortmund-Sjakhtar Donetsk Manchester United-Real Madrid
Onsdag 6. mars Juventus-Celtic Paris Saint-Germain-Valencia
Tirsdag 12. mars Barcelona-Milan Schalke-Galatasaray
Onsdag 13. mars Bayern München-Arsenal Malaga-Porto
Denne uka spilles de første returoppgjørene i 1/8-finalene i Champions League.
Både Juventus, Manchester United, Borussia Dortmund og Paris Saint-Germain håper at de kan avgjøre på eget gress mot henholdsvis Celtic, Real Madrid, Sjakhtar Donetsk og Valencia.
For det er vel en fordel å spille på hjemmebane til slutt når det skal spilles to kamper for å avgjøre hvem som går videre?
Det kan se slik ut. I fjor gikk seks av åtte lag videre fra denne runden med avsluttende hjemmekamp, året før sju av åtte.
Seeding
Men det disse tallene ikke forteller, er at alle lagene som får tildelt hjemmekamp til slutt i 1/8-finalen, har kvalifisert seg som vinnere av sin gruppe i det forutgående gruppespillet.
Det er derfor ikke urimelig å anta at de rett og slett er bedre lag enn sine motstandere, som bare har blitt nummer to i sin gruppe, og at det er derfor de kommer seg videre. Og altså ikke den mystiske hjemmefordelen.
Det var det de kom fram til, statistikerne ved Ludwig-Maximilans Universität i München, da de tok for seg alle sluttspillkamper i Champions League fra 1995 til 2010.
– Det finnes ikke statistiske beviser for den vanlige oppfatningen om at det å spille den andre kampen hjemme øker vinnersjansene, skrive de i sin studie.
Det beste laget vinner
I kvartfinalene og semifinalene, der tidligere prestasjoner ikke styrer trekningen, er det ingenting som tyder på at det lønner seg å spille bortekamp først.
– Kun i tilfellene der hjemmelaget i den andre kampen var gruppevinner og bortelaget var en gruppetoer, er andelen «hjemmeseire» tydelig over 50 prosent, skriver forskerne.
Og det synes de slett ikke er overraskende, siden et lag som vinner sin gruppe allerede har bedre resultater å vise til.
Når to gruppetoere møtes i sluttspillet, eller når en gruppetoer har hjemmekamp til slutt mot en gruppevinner, er det ingen synlig fordel å kunne avgjøre foran eget publikum.
Historisk styrke
Annonse
Det er ikke bare lagenes kvaliteter inneværende sesong som ser ut til å ha betydning. Historien spiller også inn.
Det europeiske fotballforbundet (UEFA) utarbeider hvert år en UEFA-koeffisient, der lagene rangeres etter prestasjoner de siste fem årene. Forskjeller i denne koeffisienten ser også ut til å ha langt større betydning enn i hvilken rekkefølge lagene har hjemmekamper.
Et antatt dårligere lag kan selvfølgelig drømme om å avgjøre hjemme, dersom de i kvart- eller semifinale møter et antatt bedre lag. Men lag med lavere UEFA-koeffisient enn motstanderen klarer ikke å utnytte en eventuell fordel ved å spille hjemme sist.
Heller ikke når lag med tilnærmet lik UEFA-koeffisient møtes, ser hjemmebane til slutt ut til å ha betydning.
– Kun når en gruppetoer møter en gruppevinner, og gruppetoeren spiller borte til slutt, er sjansen tydelig over 50 prosent for at hjemmelaget i siste kamp går videre når UEFA-koeffisienten er den samme.
Sagt med andre ord: Når den historiske styrken er den samme, er det kvaliteten inneværende sesong som avgjør, og altså sender en gruppespillvinner videre når motstanderen er en toer.
Så, ta det med ro, supportere av Juventus, Manchester United, Borussia Dortmund og Paris Saint-Germain, laget deres kommer seg videre til kvartfinalen. Ikke fordi de spiller på hjemmebane denne uka, men fordi lagene deres er bedre enn motstanderne.